Wednesday, December 12, 2012

Di Saat Aku Mencintai Mu 2

Sambungan dari bahagian 1

Suatu malam aku dapat sms dari dia. Masa tu aku tengah merenung bulan purnama. Kalau orang tak kenal aku, mungkin dia ingat aku nak bertukar jadi serigala jadian., padahal aku tengah merenung masa depan. Tengok bulan nampak dia. Ah sudah...

Sms dia berbunyi begini.

Friday, December 7, 2012

Di Saat Aku Mencintai Mu

2010

Saat kegelapan dalam hidup aku. Tiada kerja, tiada duit, dan tiada awek. Yang ada cuma segulung ijazah yang entah masih laku atau tidak. Setiap hari aku bangun dengan harapan akan berlaku keajaiban. Dapat kerja, duit masuk pastu bolehla nak tekel awek ye dak? Namun harapan tinggal harapan. Kalau asyik nak berharap tanpa usaha manala nak dapat. Hidup makin bosan. Cilake betol. Kalau ada awek boleh jugak dibuat bergurau senda ke apa. Ini pandang dinding je. pandang cermin nampak diri sendiri yang makin serabai. 

Pada suatu hari Dahlia call tanya khabar aku. Aku cakap macam biasa, still menganggur, still single. Dia bantai gelakkan aku. Ceh taula dia dah dapat kerja. Haritu macam aku jugak. Then dia tiba-tiba serius. Dia nak carikan awek untuk aku. Kesian tengok aku katanya. Ni yang paling aku lemah bila ada orang kesiankan aku. Tapi aku terima je cadangan dia. Dia bagi FB sorang kawan dia. Bila aku view je ada gambar bunga orkid je. Ni orang ke bunga? adoi malas betul. Nak kena add dulu baru boleh tengok tuan punya badan. Atas recommendation Dahlia, aku add jugak awek bunga ni. Manala tau tuannya secantik namanya. 

Thursday, November 29, 2012

Penakut


Tak semua kau rancang akan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
Entah mengapa engkau yang aku cinta
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja

Ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil
Untuk engkau bertanya jika ku mencintaimu juga
Tidak adil tidak adil baginya

Kau tak pernah cuba memahami aku
Cinta kau ucap tak pernah engkau tunjuk
Dan bila tiba saat ku kehilangan
Beban yang tak pernah cuba kau ringankan
Kau bukan milikku

Dan aku memang penakut
Mengakui cinta kepadamu
Seribu kali ku cuba ucapkan
Bila bersamamu
Kau bukan milikku
Dan engkau pun tahu
Kau bukan milikku





~ zahir tak terucap ~


Yuna - Penakut

Powered by mp3skull.com

Wednesday, October 31, 2012

Me as a Kelantan Fan

Perhatian: Entri ini mengandungi sedikit emosi sentimental, sila sediakan tisu jika perlu

Aku anak jati Kelantan, mak ayah aku orang Kelantan jadi aku memang pure Kelantan. Menjadi seorang Kelantan bukanlah suatu yang mudah. Aspek bahasa dan budaya menjadikan kami unik walaupun sering dikatakan negeri yang serba mundur. Namun kami bukanlah mudah menyerah kalah.

Dalam bolasepak, aku masih lagi hijau, baru beberapa tahun mengikuti perkembangan bolasepak. Ya aku boleh dikatakan salah seorang yang baru minat bola ketika Kelantan mula naik sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Aku mengaku aku tidak kenal pun siapa pemain kelantan sebelum 2009 kecuali lagenda Hashim Mustapha. 

Saturday, October 27, 2012

Ikhlas Itu Datang Dari Hati

Pada zaman moden yang serba mencabar ini, setiap perbuatan dan tutur kata pasti akan dinilai. Dalam setiap perbuatan baik pasti akan dinilai keihlasannya kerana terlalu banyak korupsi dalam dunia sekarang. Setiap perkara yang dilakukan selalunya akan diharapkan pembalasan. Disebabkan hal ini maka terlalu banyak prasangka biarpun perbuatan itu benar-benar ikhlas.

Ikhlas atau tidak seseorang itu amatlah sukar untuk kita manusia biasa ini tafsirkan kerana ikhlas itu datang dari hati. Niat yang baik maka ikhlaslah perbuatannya dan sebaliknya. Manusia yang lemah ini tidak mungkin mampu membaca niat dalam hati manusia yang lain. Hanya perbuatan mampu menafsirkan setinggi mana tahap keihklasan seseorang. Perbuatan yang meminta balasan sudah pasti memperlihatkan ketidakikhlasan. Sebaiknya kita lakukan sesuatu dengan ikhlas dan Allah akan membalasnya. Jika tidak di dunia, di akhirat kelak pasti ada sesuatu yang akan diberikan. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil.

Monday, October 22, 2012

Kelantan Juara Treble

Kelantan akhirnya melengkapkan tahun gemilang 2012 dengan menjulang Piala Malaysia sekaligus menjadikan Kelantan Juara Treble selepas memenangi Piala FA dan Liga Super. Kemenangan 3-2 ke atas pasukan ATM yang disifatkan sebagai perlawanan Final Epik yang menemukan Juara Liga Super dengan Juara Liga Perdana.

Gol Kelantan yang dihasilkan oleh Nor Shahrul Idlan Talaha pada minit 44 dan 50 dan gol kemenangan daripada Indra Putra memberikan suatu suatu kenangan paling manis buat seluruh penyokong The Red Warriors. Seluruh Stadium Shah Alam menjadi gamat pabila wisel penamant ditiup oleh pengadil. Kemenangan ini memberi suatu kepuasan yang tidak terhingga pada seluruh penyokong yang datang dari serata pelusuk negara demi memberi sokongan pada pasukan kesayangan mereka. Tangisan kegembiraan, tawa kemenangan memenuhi segenap ruang. Ketika Piya (Badri radzi) menjulang Piala Malaysia, sekali lagi kami bersorak keriangan.

Wednesday, October 10, 2012

Album Review: Bunkface - Bunk Not Dead

Kali ni aku rasa macam nak buat review album pulak tapi bukan album gambar, ni album muzik haha. Jadi artis pertama yang aku akan review adalah kumpulan Bunkface yang telah me-released kan album baru mereka hujung bulan Julai yang lepas.


Album yang diberi nama Bunk Not Dead mengandungi 13 lagu (2 daripadanya dah keluar sebagai single sebelum ni)

Monday, October 1, 2012

Cabaran Untuk Diri Sendiri

Dalam hidup ni tentu tak best kalau tiada cabaran kan? Kadang-kadang aku memang suka bagi cabaran untuk diri sendiri supaya hidup aku lebih seronok dan ceria haha. Contohnya aku kena sampai office dalam setengah jam walaupun biasanya masa yang aku kena ambik untuk ke office antara 45minit - 1jam. Walaupun kadang-kadang gagal dalam cabaran, namun rasa seronok tu tetap ada.

Kali ini aku nak cabar diri aku untuk post minima 5 entri sebulan memandangkan aku dah lama meninggalkan blog ni terkapai-kapai macam hilang arah. Insya-Allah aku akan cuba aktif menulis balik andai diberi sokongan.huhu.



~ hidup ini penuh dengan ujian dan cabaran ~

Monday, September 24, 2012

Jangan Terlalu Berharap

Setiap daripada kita pasti punya impian dan cita-cita masing-masing. Ada yang bercita-cita tinggi melangit dan ada pula yang sekadar berharap. Ada yang berimpian sampai ke bulan dan ada pula yang berimpian merentas tujuh lautan. Setiap impian dan cita-cita ini bermula dengan angan-angan. Tidak salah untuk berangan namun ianya haruslah realistik, jangan bermimpi untuk ke bulan kalau kita hanya berharap tanpa usaha.

Friday, September 7, 2012

Adam & Hawa

Dalam seminggu dua ni ramai yang tengah memperkatakan tentang drama Adam & Hawa. Aku pun mula-mula excited betul bila dengar novel ni akan diadaptasi jadi drama pasal aku memang minat baca novel tulisan Aisya Sofea ni. Adala dalam dua,tiga kali jugak aku ulang baca. Novel ni bagi aku complete jugak la, ada cinta, konflik, keagamaan, keluarga. Jadi bila ada berita mengatakan akan ada sebuah drama dari novel ni aku jadi suka jugak la pasal kalau buat filem mesti tak best macam Ombak Rindu sebab banyak part kena skip.

Thursday, August 30, 2012

Sebelum, Semasa dan Selepas Raya

Sebelum Raya
Macam biasa, dah jadi kewajipan sebelum nak raya kena puasa sebulan dibulan Ramadhan. Tapi dugaan Ramadhan aku tahun ni lain macam sikit. Mula-mula puasa aku tak rasa macam puasa. Pastu aircond kereta rosak pulak. Dah repair aircond, datang pulak surat saman speedtrap. Melayang lagi duit. Baju raya tak beli lagi ni oi! Dahla company tak bagi bonus macam orang keje gomen dapat.

Monday, August 27, 2012

Hanya Tuhan Yang Tahu

Hidup dan kehidupan manusia sememangnya berbeza. Nasib manusia bermula ketika seseorang masih dalam kandungan ibunya. Pabila lahir ke dunia, nasibnya ditentukan oleh siapa yang membesarkannya. Bagaimana ia dicorakkan, begitulah jadinya.

Ada manusia yang dilahirkan dengan segala tuah nikmat dunia, punya segalanya. Ada pula manusia yang dilahirkan dengan serba kekurangan, kurang segalanya. Namun nasib manusia bukannya ditentukan dengan apa yang dimilikinya. Punya segalanya masih belum menjamin bahagia dan kurang segalanya juga tidak membuatkan sedih selamanya.

Friday, August 3, 2012

I will Survive

Bertemu dan berpisah, itu lumrah hidup. Usah dikenang yang telah pergi, usah ditangisi yang menyakiti. Jangan terpaku terlalu lama pada pintu yang sudah tertutup sedangkan masih banyak pintu yang terbuka luas terbentang. Jangan salahkan diri, sudah takdirnya begitu hidup kita. Hadapi dengan tabah, segala dugaan pasti ada ganjaran. Andai sudah tertulis dia bukan untukmu, maka sudah pasti ada seseorang yang lebih layak untuk memiliki hatimu. Bersabarlah wahai hati...


At first I was afraid 
I was petrified 
I kept thinking I could never live without you 
By my side 

Wednesday, July 25, 2012

Bertemu lagi Ramadhan

Pertama-tama sekali ingin aku ucapkan kesyukuran yang tidak terhingga ke hadrat Ilahi kerana masih memberi peluang kepadaku untuksekali lagi menjadi tetamu Ramadhan.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, aku pastilah berpuasa sebagaimana yang dituntut Islam. Puasa di rumah sendiri ni lagi best dari berpuasa di perantauan. Hari-hari boleh berbuka dengan family. Banyak jugak aku baca status FB kawan-kawan yang bekerja di luar kelate yang ingin balik berpuasa di kampung halaman masing-masing. Kira aku ni beruntung sebab dapat kerja kat negeri tanah tumpah darahku ni.hehe.

Teringat pulak kisah Ramadhan 2010 dimana aku mula menulis cerpen bersiri Cinta Bazar Ramadhan. Masa tu aku tengah menganggur. Menulis sambil jaga baby. Dan tak sangka betul cerpen aku tu mendapat sambutan yang luar jangkaaan. memang rasa seronok sangat masa tu sebab orang dok tunggu-tunggu sambungan cerita tu. Masa tu jugak aku bukak blog ni. Sebab nak kongsi hasil karya aku yang lain. Kalau ada yang rasa nak baca cerpen ni sila klik link kat sebelah ni ---->

Ramadhan 2011 meninggalkan suatu kisah sedih. Pemergiaan seorang sahabat maya memang betul-betul memberi kesan pada aku. Walaupun kami tak pernah bersua muka namun hubungan kami terasa rapat. Arwah selalu komen dan bagi semangat. Banyak bergurau senda. Memang arwah seorang yang sangat baik. Tapi setiap yang hidup pasti mati. Itu hakikat. Aku hanya mampu mendoakan yang terbaik buat arwah disana. Moga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Di kesempatan ini aku jugak nak mengucapkan selamat berpuasa pada semua. Moga puasa kita tahun ni lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. Mintak maaf jugak andai ada tersalah kata.



~ Allah sengaja menduga kita, dimana KESABARAN manusia ~

Tuesday, July 17, 2012

Status FB Setengah Tahun Pertama 2012

"...apa nak dikata?..." (Tue, 14 Feb 2012 15:15:04 GMT)


"...dah agak lama rasanya gua tak pakai tie..." (Wed, 15 Feb 2012 14:49:36 GMT)


"...setahun telah berlalu..." (Thu, 16 Feb 2012 00:29:54 GMT)


"...please let me know that my one bad day will end..." (Thu, 16 Feb 2012 13:33:13 GMT)


"...bila keyakinan mula goyah, hati mula menjadi resah..." (Mon, 20 Feb 2012 14:05:11 GMT)


"...walaupun dah minum neskepe, gua tetap rasa malas nak pegi keje..." (Tue, 21 Feb 2012 00:22:13 GMT)


"...when lies become the truth..." (Thu, 23 Feb 2012 14:01:43 GMT)


"...best jugak cuti hari ahad ni, banyak cite best kat astro ceria...haha..." (Sun, 26 Feb 2012 03:48:54 GMT)


"...suddenly i forgot how to smile..." (Tue, 28 Feb 2012 14:13:46 GMT)

Sunday, July 15, 2012

Liga Super Kami yang Pegang!




Pasukan Kelantan The Red Warriors sekali lagi melakar sejarah apabila menjuarai Liga Super Malaysia untuk dua tahun berturut-turut setelah menjaya mendapatkan Piala FA Mei lalu. Kemenangan ini sekaligus memberi kegembiraan kepada seluruh rakyat Kelantan setelah pasukan kesayangan mereka ini menghadapi liku-liku pahit manis sepanjang berlangsungnya Liga Super tahun ini.

Aku juga tidak melepaskan peluang untuk turut sama bersama para penyokong untuk ke stadium bagi meraikan kejayaan ini. Walaupun perjalanan untuk ke stadium agak perit, namun ianya tetap berbaloi. Walaupun kelantan telah mengesahkan Takhta juara, namun rekod tanpa kalah dilaman sendiri harus dipertahankan. Apatah lagi sebagai perlawanan penutup liga, dihadapan 18ribu penyokong, pasukan kelantan perlu menang. 

Sunday, July 8, 2012

Kelantan Juara Berganda

07.07.2012
8.30am

Aku tengah ready nak gi keje, tiba-tiba kaki rasa terseliuh pulak. Adoi ni yang malas, camne nak drive gi keje? dahla aku pakai kereta manual. Lepas urut-urut sikit aku gagahi jua pergi kerja, pekerja contoh la katakan.haha.
Nasib baik aku cuma kerja halfday ke arini. Apih dah kompom tiket bola malam ni dah beli. Tak kira camne aku kena gi stadium malam ni. Kalau kelate menang, kelate bakal dinobatkan Juara Liga Super 2012.

5.30pm
Aku bertolak ke stadium. Leceh betul bila drive kalau jalan jam, dahla kaki masih sakit. Dekat 6.30 baru sampai stadium. Parking pulak dah penuh. kena parking jauh sikit. lagi leceh nak jalan pasal kaki sakit lagi ni. Aku teruskan jua langkah.

7.45pm
Lepas solat maghrib kat surau berdekatan aku dan Apih masuk stadium. Kawasan scoreboard memang dah penuh. Aku pun ajak Apih lepak kat curva berdekatan Ultras kelantan. Boleh jugak aku bersorak nanti..haha.

8.55pm 
Game start. Aku layan macam biasa. Mula-mula nampak Perak macam kuat je menyerang. Risau pulak seketika. Tapi lepas dapat gol pertama pertahan perak mula longgar sampai kelate dapat score 5 gol untuk 1st half je. Ni memang jarang berlaku. memang berbaloi pengorbanan aku datang stadium malam ni.haha

10.10
Start 2nd half. indra dapat score gol ke-6 seterusnya mencipta hatrik untuk diri beliau. Dia memang nampak superb malam ni.matyo pun tak dapat nak score malam ni. 

lebih kurang 10.45
Game tamat. kelantan menang bergaya 6-0 seterusnya dinobatkan Juara Liga Super 2012. Seluruh penyokong setia The Red Warriors bersorak gembira. Setelah mengharungi musim yang sangat mencabar, akhirnya kelate membuktikan mereka adalah satu-satunya pasukan yang mampu menyelamatkan maruah negara dengan mengenepikan Lions xii. Kedengaran jua bunga api pom pang pom pang diluar sana. memang meriah sampai aku tengok penyokong macam taknak balik je, Cuma yang tak best takde upacara penyampaian piala malam ni. Mungkin nak tunggu habis musim dulu kot.

11.00pm
keluar stadium malan kat foodcourt sambil layan nadi arena.

11.30pm
berambus balik. Time sampai kat parking keta, aku jumpa ngan dua tiga orang player kelate jalan kaki lalu kat situ tapi aku tak tegur sebab aku segan.kahkahkah

Tahniah pada pasukan Kelantan the Red Warriors kerana telah berjaya mendapat 2 piala untuk tahun ni. Misi untuk dapatkan lagi satu piala iaitu Piala Malaysia pulak. Sama-samalah kita nantikan lepas raya nanti.


~ Alhamdulillah ~

Monday, June 11, 2012

Dari Sinar Mata 25

" Tu macam Lia je," tiba-tiba Mirul bersuara. Segera aku pandang ke arah yang ditunjukkan. Memang sah tu Lia. Nasib baik dia dengan kawan perempuan je, buatnya keluar berdua dengan lelaki, mau jeles lagi aku.

Nak pergi ke taknak ni? Dari jauh aku datang takkan nak tengok je? Nanti habuk pun takde ni. Tiba-tiba Mirul tolak aku.

"Pergi jela, karang ada yang menyesal terjun feri pulak nanti," Dia dan Abang Lan dah sama-sama gelak. Cilake betul di saat genting macam ni diorang pakat bantai gelakkan aku pulak.

Aku pun berjalan perlahan-lahan ke arah Lia and the geng, segan ade, malu ada, berdebar pun ada jugak. Aiseh camne nak start nih? Time ni la aku nak jadi kelu seribu bahasa. Menyampah pulak dengan diri sendiri.

"Lia," pendek je aku sebut dengan harapan dia mendengar. Dan dia memang mendengar sebab dia berpaling. Dia kelihatan agak terkejut, namun cuma seketika apabila dia tiba-tiba nak blah pulak. Tadi kemain lagi suka berbual dengan kawan dia tu.

Dengan tak sengaja aku terpegang tangan dia. Diulangi tidak sengaja. Itu je yang aku terfikir masa tu. Dia buat muka garang pulak.

Thursday, May 31, 2012

26 akhirnya...

Didahulukan dengan ucapan syukur Alhamdullillah kerana masih diberi hayat oleh-Nya untuk masih menghirup udara pagi 31 Mei 2012 dan masih diberi keupayaan untuk menaip entri ringkas dalam blog yang serba kekurangan ini.

Dalam masa 26 tahun ni, rasanya telah banyak fasa yang aku lalui bermula dari lahirnya aku ke dunia sehingga ke hari ini. Banyak juga pengalaman hidup asam garam kehidupan yang telah aku timba. Pahit manis kehidupan yang mewarnai suka duka perjalanan hidup yang tidak menentu. Malah boleh dikatakan aku antara insan yang bertuah kerana dikurniakan keluarga yang menyayangi, sahabat yang memahami dan orang sekeliling yang jarang mendukacitakan.

10 tahun dulu aku pernah menanam satu cita-cita yang bakal merubah kehidupan seorang lelaki bujang sebaik sahaja aku melangkah ke usia 26 tahun. Namun cita-cita itu seakan masih kabur dan amat sukar dicapai biarpun masa masih berbaki 6 bulan. Mungkin inilah yang dikatakan " kita hanya merancang, Allah yang menentukan". Terkadang aku pasrah, terkadang aku kecewa. Namun aku harus redha kerana ini semua ketentuan dari-Nya. Dia maha mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hamba-Nya. Mungkin jua Dia telah merencanakan suatu yang lebih baik dari yang aku impikan.

Apabila melewati garis 25, aku mula berasa yang hidup ini bukan sekadar pergi sekolah, masuk U, cari keje yang bagus dan hidup bahagia. Realiti tidak semudah ini. Dan bahagia juga tidak akan datang semudah itu. Usaha itu penting kerana setiap yang diperolehi tidak akan datang tanpa usaha. 

Hidup perlu diteruskan untuk terus mencari sinar kebahagiaan hakiki....

Artist: Ukays
Title: Bila Diri Disayangi




Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentera
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu


Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir


Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu


Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri


Keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir...

~ 26 is just 25+1 ~


Tuesday, May 29, 2012

Milik siapakah gadis berbaju kurung ungu itu?

Ini merupakan kisah benar, bukannya cerpen seperti yang biasa aku tulis. Ceritanya bermula begini...

Setiap hari aku pasti akan lunch dengan ofismate aku tak kira berlima, berempat, bertiga mahupun cuma berdua. Namun semuanya berubah hari ni bilamana tiba-tiba semua orang ada hal dan aku terpaksa makan sorang-sorang. Nak ajak awek, takde awek pulak. cilake betul. Aku ni paling malas kalau makan sorang-sorang. Takkan nak order pizza delivery pastu makan kat opis plak, nanti orang cakap aku pathetic plak. Buntu betul rasanya.

Tanpa buang masa dan tenaga, aku terus masuk kereta. Dalam kepala memang takde destinasi langsung nak dituju. Jalan pulak jam semacam je. Budak sekolah yang cuti, kenapa mesti jalan jadi jam? Damn. Dahla perut tengah lapar. Tengah aku ronda-ronda, maka aku tiba di foodcourt dekat stadium. Aku ingat nak makan situ je sebab mudah nak parking. Time-time camni memang aku redah je la. Asalkan dapat makan. Aku round cari kedai yang nampak menarik sikit pasal kat sini ada banyak kedai makan, dah nama pun foodcourt kan.

Monday, April 23, 2012

Dari Sinar Mata 24

Dah menjadi kebiasaan aku bila serabut dan kusut, mesti nak kena layan lagu. Kalau time serabut camni, mesti nak lagu rock je, kalau dengar lagu jiwang karang meleleh pulak. Haru aku nanti. Dalam playlist for sure ada Linkin Park, My Chemical Romance, Simple Plan dengan Sum 41. Speaker tu mesti berdentum macam nak pecah. Pintu kena tutup la. Karang mama bising pulak.

In The End - Linkin Park memulakan playlist. Layan gile aku. Rasa cam Chester pun ada. Lepas je lagu tu, tiba-tiba kuar lagu yang langsung aku tak pernah dengar. Mana datang lagu ni? Takkan tiba-tiba boleh muncul dalam dalam playlist aku? Ke jiran sebelah yang pasang lagu? Confius aku kejap.

Jejak-jejak langkahku, bagaikan lembaran waktu
Apakah ku masih bisa terus melangkah
Serpihan hidupku kan ku bangun
di atas satu cinta

Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Selalu dihatiku...

(Di Atas Satu Cinta - Indah Dewi Pertiwi)

Thursday, April 5, 2012

Our Team, Our Pride

3-0 BRO!


04-04-2012 - Mohammad Ghaddar berjaya menjulang Kelantan dalam saingan peringkat kumpulan Kejohanan Piala Konfedarasi Bola Sepak Asia (AFC Cup) Setelah berjaya mencipta 3 gol untuk menewaskan Arema FC dari Indonesia di Stadium Sultan Muhammad ke-IV. Kejayaan itu sekaligus membuktikan bahawa ghaddar masih lagi seorang penyerang berbisa yang bakal mengubah nasib Kelantan di masa hadapan.

Berbekalkan tiket tempat terbuka yang berharga RM15 yang dibeli oleh sepupu aku (sebab aku busy gile

Tuesday, April 3, 2012

Dari Sinar Mata 23

Ridzwan merenung ke luar tingkap, melihat kenderaan yang bertali arus, tidak pernah putus. Matanya ligat memerhatikan aksi penunggang motosikal yang asyik cilok-mencilok di celah-celah kenderaan lain. Asyik benar kelihatannya. Namun fikiran dan jiwanya entah kemana. Peristiwa dua hari lepas benar-benar meninggalkan kesan yang sungguh mendalam baginya. Tidak pernah dirinya mengalami kekecewaan sehebat ini. Di dalam fikirannya cuma terfikir apa kekurangannya, apa salahnya. Yang pasti dia masih tak menemui jawapan itu biarpun telah sejam berdiri merenung ke luar tingkap pejabatnya itu.

Tiba-tiba terdengar bunyi ketukan di pintu. Segera dia menyembunyikan riak wajahnya sebentar tadi dan digantikan dengan riak wajah biasa. Dia tidak mahu pekerja lain mengetahui dia sedang gundah gulana. Biarlah dia seorang yang menanggung semuanya.

Thursday, March 29, 2012

Mimpi Yang Pelik

Orang kata mimpi ni mainan tidur. Ada jugak yang kata mimpi ni suatu petanda. Walau apa jua yang tersirat di sebalik mimpi, ia tetap boleh mengganggu kehidupan seseorang. Andai kita terlalu memikirkan tentang suatu mimpi yang dialami, mungkin ia boleh mengganggu jiwa.

Dua hari lepas aku bermimpi. Mimpi yang agak pelik. Dalam mimpi aku, dia kembali muncul. Bekas kekasih yang telah lama aku lupakan. Lebih memeranjatkan dalam mimpi tersebut, aku sedang berada dihadapan Tok Kadi. Aku bakal bernikah dengan dia. Sebaik sahaja aku selesai akad nikah dengan sekali lafaz, semua orang gembira. Bila aku memandang wajahnya, sesuatu yang mengejutkan bagiku. Riak mukanya menyatakan dia tidak rela. Dan mungkin dia tidak setuju langsung dengan pernikahan ini. Tiba-tiba aku tersedar. Tengok jam, pukul 5.40pagi.

Monday, March 26, 2012

Cerita Kura-kura

Malam semalam aku tengokla filem Cinta kura-kura. Aku bukan nak tengok sangat sebenarnya, cuma nak tengok Tiz Zaqyah yang cute tu je. Hero dia memang hampeh aku tak minat. Aku download je filem ni pasal kat kelate ni takde pawagam. hehe. Ceritanya ok la. Standard cerita kru studios, memang grafik cun. Lagu pun sedap-sedap. Tak rugi jugak la tengok.

Dipendekkan cerita, sewaktu aku balik kerja tadi, macam biasa la drive laju sikit. Aku memang selalu macam tu, time nak gi keja, drive kemain slow, tapi bila time balik je mesti laju.haha. Tengah aku sedap-sedap cilok mencilok, tiba-tiba aku nampak seketul batu kat tengah jalan. Masa tu aku drive slow je, dalam 120km/j.

Thursday, March 8, 2012

Dari Sinar Mata 22

Sepanjang perjalanan balik tadi aku diam je. Fikiran entah kemana. Mirul pun macam paham je bila dia pun senyap je. Hanya suara DJ radio yang kedengaran. Tapi aku tak dapat nak faham apa yang cuba disampaikan oleh DJ pun pasal kepala aku asyik dok flashback kejadian kat KB Mall tadi. Nak kata aku salah orang, bukan sehari dua aku kenal Lia. Malah wajahnya menghiasi hidup aku setiap hari. Gambar kami berdua dah jadi wallpaper handphone aku. Malah kalau aku pejam mata sekalipun wajahnya tetap ada disitu. Selera aku terbantut macam tu je walaupun dah banyak kali Mirul paksa aku makan.

Mengeluh sampai berpeluh pun tak guna sebab selagi aku tak dengar sendiri dari mulut Lia, aku takkan tahu cerita sebenarnya. Letih pulak aku asyik berfikir dari tengahari tadi bawak ke malam. Macam-macam pulak andaian buruk menerjah fikiran. Rasa nak marah pun ada.Tapi nak marah siapa? marah diri sendiri jela agaknya. Rasa menyesal pulak tak pergi tegur Lia tadi. Kalau aku jumpa dia tadi mesti aku takkan rasa kusut macam ni. Terus aku klik butang play kat winamp aku. I'm not Okay - My Chemical Romance berdentum di speaker.

Wednesday, February 29, 2012

I'm not that person anymore

Amaran: Ini adalah entri emo. Sila jangan baca jika anda seorang yang mudah berkecil hati. Tiada kena mengena dengan sesiapa pun...

Dulu aku ni seorang yang suka mendengar, suka jugak bagi nasihat walaupun kadang-kadang hidup aku sendiri tak menentu. Aku pun tak tahu mana datangnya sifat suka mendengar aku tu. Mungkin jua ia lahir dari jiwa sentimental aku ni. Disebabkan itu jugak aku ada ramai kawan  perempuan. Orang perempuan ni jenis jiwa halus sikit. Bila kita mendengar masalah atau luahan mereka, mereka akan rasa dihargai. Tapi setakat jadi kawan jela. Takde pulak yang nak jadi awek aku pun.

Bila masuk Universiti, aku join Pembimbing Rakan Siswa @ PRS. Konsepnya sama jugak dengan PRS sekolah tu, cuma ia disesuaikan dengan peringkat umur budak U. Masa tu memang aku belajar banyak skill dalam bidang Kaunseling ni. Boleh dikatakan aku ni jadi tempat mengadu ramai kawan aku. Aku suka sebenarnya boleh tolong orang ni, walaupun hanya tolong bagi nasihat je.

Friday, February 24, 2012

Dari Sinar Mata 21

Mana pulak si Dila ni, dah berjanggut aku tunggu pun tak sampai-sampai lagi. Semalam beria-ria ajak aku keluar, ni dah dekat sejam belum nampak bayang pun. Ni yang aku malas nak berjanji dengan orang. Tapi nak buat macamana kawan lama yang ajak, takkan nak tolak pulak. Dah la jarang-jarang ada peluang nak jumpa macam ni. Aku ni pun bukan jenis yang suka keluar sangat, tapi sesekali keluar apa salahnya kan? Tapi bila jadi kes macam ni memang buat aku menyesal gila la pulak. kalau aku tahu, memang awal-awal aku dah cancel nak jumpa harini. Buang masa betul la. Dahla hari ni ramai pulak orang kat sini. Ada yang pandang-pandang jeling-jeling aku macam tak pernah tengok perempuan. Siap la kau nanti Dila!

5 minit kemudian Dila datang sambil tersengih-sengih.

" Sorry la Atie, aku tunggu sepupu aku ni. Dia nak ikut sekali tadi," Alasan la tu

"Mana sepupu kau? Tak nampak pun?" Aku buat nada tegas sikit, biar dia tahu aku tengah marah.

" Tu yang baju belang tu.." Dila menunjukkan ke arah seseorang yang amat aku kenali. Kenapa mesti  dia? adoi la...

Thursday, February 2, 2012

C.I.N.T.A.K.E.N.A.N.G.A.N.S.I.L.A.M.

C... cintaku yang satu
I... impian kan nyata
N... nikmat yang berbeda
T... tanpa pengertian
A... antara kau dan aku

C-Cuba kau pejamkan matakan matamu yang ayu
I- Inginku nyatakan ke dalam hatimu
N - Noktah cinta kita sampainya disini
T - Takkan musnah impian yang ku harapkan
A - Aku mengerti siapa diri ini

K - Kekayaan tiada dalam diri
E - Entah mengapa jadi begini
N - Nasib demikian rupa
A - Angkara dunia
N - Namun langkahku takkan berhenti di sini
G - Gerhana itu mengubat hatiku
A - Aku tersentuh dalam janjimu dulu
N - Nyata kau membisu

S - Sehingga pudar telah
I - Ingatan ini
L - Lalu aku menyepi
A - Apakah ini semua sudah biasa
M - Mainan hidupmu

Cinta kenangan silam
Cinta kenangan silam
Cinta kenangan silam...

Cinta Kenangan Silam by XPDC


~ PAST is a good place to VISIT but certainly not a good place to STAY ~

Wednesday, February 1, 2012

Dari Sinar Mata 20

" Eh Ridwan, kamu buat apa kat sini?" dah tentu ni restoran, mestilah nak makan, apa punya soalan daa.. aku dah sedaya upaya mengelak tadi dia boleh nampak jugak.

"Saya datang makan je makcik," jawabku pendek. Kalau boleh aku nak blah buat macam tak nampak je.

"Ooo, ni sape yang cantik manis ni? " Dia dah start dah.

"Ni kawan saya," cilake betul. apesal aku rasa macam nervous pulak ni. Lia diam je.

"Kawan ke girlfriend?" dia dah buat senyum sinis.

"Kawan je makcik. Eh makcik kitorang dah lambat ni. Ada hal sikit. Nanti kita jumpa lagi ek," Aku segera mintak diri. Makcik ni bukan boleh nak dilayan lama-lama sangat.

Memperkenalkan makcik Leha ataupun lebih dikenali sebagai makcik internet bergerak. Dia ni lebih kurang mami jarum. Suka betul nak gosip hal orang. Satu taman perumahan aku dah kenal dengan perangai makcik ni. Bab gosip-gosip ni dia memang minat. Kadang-kadang dia nampak lain, dia pergi cerita lain. Ni dia nak buat cerita apa entah bila nampak aku dengan Lia. Nasib baik la aku dah nak balik tadi. Malang betul rasanya bila terserempak dengan makcik Leha tu.

Wednesday, January 25, 2012

Aktiviti Sosial Gua Di Kelate

Rasanya macam dah lama aku tak update pasal perkembangan diri aku sendiri kat blog ni. Macam biasalah, bukan aku taknak update, cuma hidup aku ni macam agak kosong dan kelam sejak dua,tiga tahun kebelakangan ni. Nak cerita pasal kerja, baik tak payah. Lagi bagus kalau korang tak tau pun aku kerja apa.haha.

Sejak habis belajar, aku pulang semula ke tanah kelahiran aku, negeri Kelantan @ Kelate. Seperti yang sudah sedia maklum, negeri Kelate ni kurang sikit dia punya hiburan macam pusat karaoke ataupun panggung wayang.Paling sosial pun pusat bowling dan snooker je. Aku ni bukannya jenis yang suka bersosial sangat pun. Cuma aku ni suka tengok wayang. Aku suka tengok movie dengan sound yang kemain realnya tu. Kalau aku layan movie dengan sound kuat camtu kat rumah, memang kena halau dengan mak aku la jawabnya. Haha.

Monday, January 16, 2012

Dari Sinar Mata 19

" Wan, apesal aku tengok kau dah lama tak makan kat Selera Cik Siti tu? " Aku pandang muka si Mirul tu. Tu takde lain la, nak mengata aku la. Pagi-pagi dah cari pasal.

" Malas lah, jauh," Balasku pendek.

" Dulu kemain lagi kau sanggup kesana tiap-tiap hari, sekarang dah jadi jauh pulak?" Mirul sengih sinis. Aku bagi penampor jugak budak ni karang.

" Dulu lain, ada penyeri. Sekarang dah takde dah,"

" Apecite kau dengan Atie sekarang? Dah declare couple ke? hehe" Boleh tahan busybody Mirul ni. Suka sangat layan Melodi, dah terpengaruh agaknya.

Saturday, January 7, 2012

Dari Sinar Mata 18

" Awak?"

" Eh awak?" Dia pun nampak terkejut jugak.

" Awak salah naik bas ke? Awak kan orang Johor, ni bas nak ke Kota Bharu "

" Dah betul la, saya memang nak ke Kota Bharu, cuba tengok tiket ni " Aku menyambut huluran tiket tu. Memang sah sama je dengan tiket aku, dan nombor seat pun dah betul. Tapi kenapa dia nak ke Kota Bharu? Nak ikut aku ke ape ni? Tiba-tiba rasa seram sejuk pulak.

"Awak nak buat apa kat Kota Bharu?" Akhirnya aku bertanya jugak.

"Saya nak balik rumah nenek saya," selamba dia menjawab.

Wednesday, January 4, 2012

It's Now Or Never

Sepanjang perjalanan hidup aku yang sudah mencapai suku abad lamanya, seringkali aku bertemu dengan persimpangan-persimpangan hidup yang banyak menduga kebijaksanaan dan keberanian aku. Persimpangan-persimpangan yang memerlukan aku membuat keputusan, samada keputusan atas diri aku sendiri atau dengan bantuan idea bernas orang lain. Dan seringkali jua aku ketakutan apabila melalui satu-satu persimpangan itu. Takut tersalah pilih, takut akibat yang tidak diingini berlaku.

Ketakutan atas risiko tersalah membuat keputusan seringkali jua menyebabkan aku stress dan tertekan. Tekanan yang disimpan sorang-sorang kadangkala boleh ditahan, namun kadangkala meletus jua. Perasaan hampa dan kecewa tidak mudah utuk disimpan dan seringkali blog ini menjadi tempat ia diluahkan.

Tuesday, January 3, 2012

Status FB setengah tahun Kedua 2011

"...tak mungkin dapat kau faham sakitnya..."

"...mungkinkah dia gadis yang ku tunggu?..."

"...pemenang kasut emas pun tak mampu nak menjaringkan gol...huhu..."

 "...nak ku cari entah dimana, nak ku tanya pada siapa?..."

"...babak pertama bermula, saat ku terlihat mu..."

"...lost in the nothingness inside of me..."

 "...bila gua pegang stereng, segala sifat sentimental gua hilang entah kemana..."