Wednesday, August 24, 2011

Dari Sinar Mata 7

Sejak aku jumpa dengan Atie seminggu lepas, aku langsung tak jumpa dia lagi. Bukan pasal aku dah tak berkenan kat dia ataupun aku di-reject olehnya, tapi sebab aku kena outstation ke Kuantan seminggu.Mula-mula memang rasa sangat berat hati nak pergi, tapi dah memang kerja aku kan. Takkan nak cakap kat Bos aku taknak pergi sebab nak jumpa awek, mau kena pelempang aku.Haha.

Bicara soal hati pulak. Hati mula rasa rindu, atau mungkin jugak sudah angau. Rindu nak tengok senyumannya. Aku saja taknak call dia seminggu. Nak jugak tengok reaksi dia. Kot-kot dia pun rindu aku jugak, dia yang call aku kan. Tapi agak hampa. Dia pun menyepi jugak. Kalau nak ikutkan hati, memang nak aje aku call dia tiap-tiap hari, tapi aku sabarkan je hati ni. Lagu Ku Ingin Kamu-Romance beralun di speaker laptop. Buat aku jadi sentimental je. Takpe, esok pasti aku bertemu dia. Baik aku tido je, lagi cepat datangnya hari esok.Haha

*****

Dah seminggu dia tak call aku. Takkan la sibuk sangat kot. Orang lain pun kerja jugak, tapi takdela sampai macam ni. Entah-entah dia bukan outstation, balik rumah bini kot. Lagipun aku bukannya kenal sangat dia tu. Eh yang aku teringat pasal dia ni kenapa? Bukan dia boyfriend aku pun. Dia nak buat apa, dia punya pasal la kan. Takde kena mengena dengan aku pun. Tapi aku hairan dengan hati aku ni. Kenapa mesti ada rindu? Kenapa mesti nak harapkan dia call aku?

*****

Ridzwan tengok jam lagi. Entah kali ke berapa dia tengok jam pagi ni. Rasa resah gelisah je menunggu tengahari. Mirul yang kepoh dah dihalaunya keluar. Ganggu orang nak buat kerja je. Kerja pun banyak lagi. Namun perasaan untuk siapkan kerja tu sedikit terganggu.Bukan susah mana pun, cuma..ahh susah la nak cakap. Tengok jam lagi. Lambat lagi ke nak pukul 12.30? kalau jam tu berjantina perempuan, pasti dia rasa malu sebab aku asyik tengok dia je dari pagi lagi. Ahh aku dah mula merepek tak tentu pasal.

Friday, August 19, 2011

Gone Too Soon


Simple Plan - Gone Too Soon

Hey there now
Where'd you go
You left me here so unexpected
You changed my life
I hope you know
Cause now I'm lost
So unprotected

In a blink of an eye
I never got to say goodbye

Like a shooting star
Flyin' across the room
So fast so far
You were gone too soon
You're part of me
And I'll never be
The same here without you
You were gone too soon

You were always there
And like shining light
On my darkest days
You were there to guide me

Oh I miss you now
I wish you could see
Just how much your memory
Will always mean to me
In a blink of an eye
I never got to say goodbye

Shine on! shine on!
Onto a better place
Shine on! shine on!
We'll never be the same
Shine on! shine on!

Like a shooting star
Flyin' across the room
So fast so far
You were gone too soon
You're part of me
And I'll never be
The same here without you
You were gone too soon






~ Tertinggal suatu kesan abadi ~


Wednesday, August 17, 2011

Pergi Tak Kembali

17 Ramadhan 1432

6.05pm

Entah macamana tiba-tiba terdetik di hati aku untuk hantar sms kat Anim. Dah agak lama aku tak sms dia. Saja nak ucap selamat berbuka je. Tapi balasan sms yang aku terima membuatkan hampir terlepas henfon ditangan.

-Weh, taw cte x ucuk ninggal?-

Pendek je sms tu. Tapi perkataan ninggal tu buat aku sangat terkejut. lantas aku segera call anim untuk tau berita lebih lanjut. Memang sah ucuk atau Nur Adiana Zainal dah meninggal pukul 2.05 petang.

speechless

Bukan aku nak menidakkan ketentuan Ilahi, namun aku masih terbayang wajahnya yang ceria. Dia selalu bergurau. walau macamana sedih sekalipun dia tetap tabah. Walaupun aku cuma kenal dia melalui FB, namun dia antara kawan FB yang paling rapat. Bukan jenis yang ada ketika senang, time aku susah hati pun dia tetap ada. Bagi nasihat, bagi semangat. Kadang-kadang aku dah rasa macam dia akak aku sebab dia 2 tahun lebih tua. Banyak nasihat yang dia kongsikan. selalu je dia komen kalau aku post status baru, paling kurang pun dia akan like.

Sepanjang aku mengenalinya, banyak dugaan hidup yang dia hadapi. Agak berat pada pandangan aku. Namun dia tetap tabah. Dalam seminggu dua ni, banyak kali dia update pasal sakit dia, semput dan selalu sesak nafas. Aku ingat macam sakit biasa sebab puasa dalam cuaca panas ni. Namun Allah dah tentukan segalanya. Dia dijemput mengadap Pencipta-Nya pada 17 Ramadhan, hari Nuzul Quran. Moga Arwah ditempatkan dikalangan hamba-Nya yang beriman. Al-Fatihah...





~ aku tengok wall fb arwah penuh dengan ucapan takziah, apa mungkin wall fb aku juga sebegini apabila aku tiada kelak?~

Tuesday, August 16, 2011

Dari Sinar Mata 6

Sekarang dah pukul 9.37... Ah sudah..aku dah lambat. Dahla hari ni first date dengan Atie. Janji nak jumpa pukul 10.Sempat lagi ni. Tapi aku mandi pun belum. Baju pun tak tau nak pakai yang mana lagi. Ni semua gara-gara layan drama jepun malam tadi la. Ingatkan nak layan 1 episod je. Sekali sampai 5 episod. Kan dah lambat bangun.Apa-apa hal pun, mandi dulu la.

Dah pukul 10. Aku baru nak start enjin kereta. Masak la aku kali ni. Dah la kemain lagi susah nak ajak dia keluar. Dah dapat ni aku buat hal pulak. Terjejas la reputasi aku sebagai jejaka yang always punctual. Perasan betul.haha.Mintak-mintak la dia pun datang lambat jugak. Boleh ke mintak camtu? hehe

Waktu aku melangkah masuk ke restoran Four Seasons tu aku dah tertangkap sesusuk tubuh yang cukup aku kenali. Sah Atie dah sampai. Waktu tu dah 10.25. Nak bagi alasan ape ni? Takkan nak cakap aku tolong orang tua melintas jalan? sumpah dia tak percaya nanti. Kalau aku terus terang, takut dia marah pulak. Ah baik cakap yang betul je. Bak kata orang putih Honesty Is The Best Policy. Aku terus mendekati meja yang dia duduk. Berdebar la pulak. Bukan sebab first date, tapi sebab takut datang lambat.hehe.

"Dah lama sampai?" Aku bertanya sebaik saja duduk. Aku tengok dia buat muka selamba.

"Pukul 10.05 tadi" pendek je jawab. marah ke?

"Sorry la saya terbangun lambat tadi" Aku sengih je dengan harapan dia tak akan marah.

"Takpe, biasala lelaki memang suka bangun lambat kalau hari cuti kan?" Ambik kau sedas. kan dah kena.huhu

"Eh takdela. Selalu saya bangun awal, hari ni je terbangun lambat sikit," Aku cuba-cuba nak buat lawak. Akhirnya diaa senyum. Lega.

"Emm ok lah. Awak nak tau sesuatu tak?" Tiba-tiba dia masuk mode serius balik. Janganla dia cakap dia tu sebenarnya bini orang atau tunang orang. Pengsan aku nanti.

"Sebenarnya saya dah lama kenal awak. Sebelum awak jumpa saya kat kedai tu lagi"

"Eh biar betul? Macamana awak boleh kenal saya? Saya bukannya famous macam Mawi, hehe"

"Kat office awak ada tak staff yang nama Ida?"

"Ida?Siti Rohaida?"

"Yup. Ida tu la. Dia tu cousin saya. hehe" Giliran dia pulak gelak.

"Jadi awek yang hantar dia tiap-tiap pagi tu awak la ek?" Tiba-tiba aku boleh teringat pasal Ida. Memang tiap-tiap pagi mesti aku terserempak denga dia kat bawah. Ada sorang awek yang hantar dia dengan motor. Tapi tak pernah bukak helmet.

"Haa pandai pun. Saya la tu" Dia senyum lagi. nampak ceria pulak.

"Patutlah awak senyum je bila nampak saya masa mula-mula saya sampai kedai awak tu kan?"

"Mula-mula saya terkejut jugak. Tak sangka awak sampai kesana."

Alamak, ni berita buruk. Kalau si Ida tu cerita yang bukan-bukan pasal aku macamana? Masak aku kali ni. Tiba-tiba aku rasa nak ke rumah Ida sekarang jugak. Tapi takkan aku nak tinggal Atie kat sini. Blank aku kejap. Aku cuma mampu berharap Ida takkan cerita apa-apa. Tolong la..


Macam biasa... bersambung.... hee



Dah sampai episod 6, bagila komen sket... huhu

~ kepercayaan sesuatu yang penting dalam setiap perhubungan ~

Thursday, August 11, 2011

Writer's Block!

Semenjak dua menjak ni aku mengalami sindrom writer's block... bila aku dok sorang-sorang, macam-macam idea datang dalam kepala aku ni, even tengah drive pun banyak je idea yang muncul apatah lagi ketika beli murtabak di bazar Ramadhan, still datang idea. Namun bila aku duduk elok-elok depan laptop, tiba-tiba BLANK... Tak tau nak taip apa, tak tau nak mula macamana. semuanya terasa KOSONG...

Pada yang menunggu sambungan Dari Sinar Mata, aku mohon maaf banyak2..mungkin lambat sikit boleh sambung... aku perlukan something yang aku sendiri pun belum pasti apa lagi...

Maybe i need a little rest after all... sigh...

credit to motifake.com
~ Diam Dalam Lena ~

Friday, August 5, 2011

Dari Sinar Mata 5

Di depan mata ada 10 helai tisu yang mempunyai 10 nombor. Rasanya dah dekat setengah jam aku merenung tisu-tisu ni. Apa yang ditunggu sudah ada depan mata, namun tiada apa tindakan yang dilakukan. Padahal aritu beria sangat nak nombor telefon budak tu. Sekarang dah dapat tak tahu nak buat apa pulak. Sungguh aneh perasaan ni. Tiba-tiba datang keraguan yang menyentap rasa di hati.adeh...

013-XXXXXX5... nombor telefon Atie di dail lambat-lambat. Hati pulak berdebar-debar. Rasa ni macam pertama kali nak call budak perempuan zaman sekolah dulu je. Waktu tu aku ni bukanlah jenis lelaki yang suka usik-usik budak perempuan. Kalau tegur pun time ada hal-hal penting je. Bukan nak menyombong, tapi memang aku jarang sangat cakap dengan budak perempuan. Tapi sebagai lelaki normal, dah tentu aku pun jatuh cinta jugak. Masa tu kalau couple biasanya dengan budak kelas sendiri atau kelas sebelah je.Hati aku dah berkenan dengan sorang awek ni. Lalu aku usaha cari nombor telefon dia. Tapi bila nak call macam ni la rasanya. Berdebar tak tentu pasal....

"Sebelum call, kau kena pikir paling kurang 5 soalan dulu" Tu pesan Si Mirul untuk aku. Katanya takut tiba-tiba diam takde benda nak cakap.Rugi je kredit tu. Entah boleh pakai ke tak tips si Mirul tu. Dah macam nak interview pulak kalau prepare soalan ni.haha.

Butang call ditekan. Debaran makin terasa. Buat malu je kalau Atie tau aku berdebar camni.

"Hello" Terdengar suara di hujung talian. Sah memang suara dia. Aku takut jugak kalau-kalau dia bagi nombor bapak ke kat aku, tak pasal-pasal kena marah nanti..haha

"Hello, ni Atie ke?" Antara keluar dengan tak je suara aku ni.

"Ye, Atie sini. Sape ni ye?" Suara dia yang comel tu menusuk telinga. Terasa hilang sikit debaran dihati...hehe

"Saya ni regular customer awak," Pendek je aku balas dengan harapan dia faham.

"Ooo yang suka mintak tisu tu eh?" Dia macam nak tergelak je. Amboi nakal nampak.

"A'ah yang tu la. Saya ganggu awak ke ni?" gile sopan ayat aku ni..

"Taklah. saya tengah rehat-rehat sambil layan FB je ni" ade FB tu. nak mintak ke taknak dia FB ni ek?

"Rajin awak layan FB eh, mesti selalu update status ni kan?"

"Taklah, saya saja tengok perkembangan kawan-kawan. Nak tanya sikit boleh?"

"Boleh je, tanyala" Mintak-mintak la dia tak tanya yang bukan-bukan.

"Kenapa ye awak beria-ria nak nombor telefon saya?" Ah soalan ni jugak yang ditanya.

"Emm sebab saya nak kenal awak" Boleh pakai kot jawapan ni.

"Tapi boleh je kenal kat kedai tu kan?"

"Saya taknak ganggu awak kerja, kalau saya ajak awak borak time awak kerja, marah pulak bos awak nanti,hehe" Dia tergelak sama.

"Pandai jugak awak buat lawak eh, ingatkan serius je"

"Kalau nak serius je, cepat tua nanti," Bahagia pulak terasa.

Agak lama jugak perbualan aku dengan Atie. Banyak jugak la yang aku tahu pasal dia. Yang penting aku dah rasa kekok nak borak dengan dia sebab dia jenis yang santai je. Takdela nak skema sangat. Tu yang aku suka. Dalam hati tiba-tiba rasa macam ada taman. hee~

Macam biasa la, bersambung lagi...~


credit to rensquared
~ Tak salah mencuba, cuma janganlah sampai memaksa ~