Monday, November 28, 2011

Menggapai Pelangi Indah

Indahnya hidup dan kehidupan mungkin bagai pelangi- sekadar indah
dimata namun hanya sementara.Hakikatnya tiada apapun yang dikecapi,
bagai memeluk bayangan cuma. Mungkin juga indahnya hidup dan
kehidupan ini bagai mimpi bertemu sang puteri atau putera idaman hati.
Bila mimpi berakhir di siang hari, segalanya tiada lagi.Sekadar menjadi
kenangan manis yang hakikatnya jauh dari realiti...



~ lumrah pelangi, hadirnya cuma sementara ~

Wednesday, November 23, 2011

Cerita Pasal Kahwin

Semalam aku ke KB Mall sebab mak aku suruh gi ambik dia punya spek (cermin mata) yang ditempah minggu lepas. Sebenarnya aku malas nak gi sana, tambah-tambah musim hujan macam sekarang. Rasa nak drive tu sangatlah malas. Tapi rupanya ada something yang telah diaturkan oleh DIA yang MAHA MENGETAHUI. Rupanya yang kerja kat kedai spek tu kawan lama aku. Kawan sejak Form 2 lagi. Dulu agak rapat la. Tapi lepas dah bawak haluan masing-masing ni, jarang dah jumpa.

Last sekali aku jumpa dia, tahun lepas. Masa tu aku menghadiri wedding dia. Jumpa sekali lagi dah ada  anak pun. Rasa ketinggalan pulak aku ni. Haha.

Monday, November 21, 2011

Bila Hati Dah Sayang

Bila hati dah sayang
semua menjadi indah
marah bagaikan gurauan
bencimu tak ku dendami
apa lagi senyumanmu
ku terbayang kala rindu

Tidak perlu ku jelaskan
apa yang ku inginkan
berkasih biarlah satu
bercinta setia di hati
hanya itu yang ku harap
moga hati kn bersatu

Sepenuh rindu hatiku merindu
debunga cinta penuh di jiwa
terlalu payah nak ku melupakan
bila hati sudah sayang
aku jadi gila bayang
memuja bulan bintang
yang membisu
 
Entah apa lagi ku luahkan
untuk menyatakan cinta
setengah nyawa ku menahan
 
Mabuk cinta
sakit cinta
rindu makin menyesal
namun orang yang disayang
diam bersahaja
 
Usah bermain rasa
jika hanya menduga
nanti tersentuh hati
pedih menyiksa diri
dengarkanlah rayuanku
berikanlah kasih sayang






~ andai laut tidak berombak, pasti pantai akan kesepian ~

Thursday, November 17, 2011

Senyum Mu Enggan Pergi 2


Masih terbayang senyumanmu
semanis pemilik rupa
seindah tutur bicara
sehalus budi pekerti

Puas sudah kucuba
menepis bayangan itu
namun ia masih disitu
seakan sudah sebati dijiwa

Wednesday, November 16, 2011

Bukan Senang Untuk Meluahkan

Dalam hidup ini, seringkali kita berada dalam situasi dilema, umpama tiba dia suatu persimpangan jalan. Harus memilih pilihan jalan. Jika ia mempunyai petanda, maka ianya tidaklah sesukar mana untuk membuat pilihan. Tapi ianya pasti suatu yang sukar jika kita harus membuat pilihan tanpa sebarang petanda. Untuk membuat pilihan yang tepat, pasti mengundang seribu keresahan. Resah gelisah yang bertandang di jiwa pasti menimbulkan kegusaran. Bagaimana harus memilih?

Saat untuk meluahkan rasa cinta juga termasuk dalam dilema Baik lelaki mahupun perempuan pasti berfikir banyak kali sebelum meluahkan rasa cinta kepada insan yang di cintai. Bukan senang untuk meluahkan rasa cinta yang mungkin sudah bertahun lamanya tersimpan di hati. Sehinggakan sampai suatu saat, hati tidak lagi mampu bertahan dalam cinta dalam diam. Rasa cinta itu perlu diluahkan kepada insan yang sepatutnya. Persoalannya bagaimana harus meluahkan?

Monday, November 14, 2011

Cinta Kedai Buku

Fendy masih lagi mundar-mandir dihadapan kedai buku Popular. Fikirannya ligat berfikir samada mahu meneruskan misi separuh segan ni atau batalkan saja niatnya. Namun akibat yang pedih bakal diterima sekiranya misi ini tidak dilaksanakan sebagaimana yang telah diarahkan. Hatinya gundah gulana memikirkan akibat itu. Tapi dia juga tidak sanggup menghadapi kemungkinan kesan yang bakal dihadapi sekiranya misi ini tetap diteruskan. Ini semua gara-gara Sally. Dia lah petualang dalam semua hal yang bakal berlaku ni.

Dengan langkah yang berat, Fendy meneruskan langkah ke kedai buku Popular itu. Ditoleh kiri dan kanan, bimbang jika ada mata-mata yang memerhati mengenali dirinya. Lagaknya yang macam cuak ditambah segan boleh menimbulkan syak wasangka bagi sesiapa yang melihatnya. Tadi dia dah dipandang-pandang jeling-jeling oleh 2 orang pak guard yang kebetulan melalui kawasan itu. Celaka betul, bisik hatinya.

Thursday, November 10, 2011

Dari Sinar Mata 14

Malu sangat-sangat. Itu je yang mampu aku katakan buat masa ni bila ingat balik peristiwa petang tadi. Malu betul bila ingatkan perangai aku yang macam budak perempuan baru nak kenal erti cinta. Nampak sangat aku jealous tak bertempat tadi. Padahal aku dengan Ridzwan belum ada apa-apa ikatan. Nak kata kawan rapat mungkin, tapi kalau nak kata bercinta memang tak la rasanya sebab aku sndiri yang letak syarat supaya dia tunggu aku habis pengajian baru cerita pasal cinta. Sudahnya aku yang malu sendiri.huhu

" Ni my little sis la Lia " eh little sis? aku dah mula rasa muka macam merah kena bakar je. Lebih-lebih lagi bila tengok si Ridzwan ni senyum semacam je. Nak kenakan aku la tu.

" Hai Fina, comel betul Fina ni," aku sempat kembali ke alam nyata. aku tak pandang pun Ridzwan sebab rasanya masa tu dah malu sangat-sangat. Rasa macam nak lari menyorok dalam gua je.hehe

"Eh pandai je akak ni, Fina biasa-biasa je," Nasib baik la Fina ni jenis yang macam budak-budak sikit. Puji sikit je dah blushing macam kena pinang je.huhu

 "Lia, jangan layan sangat budak Fina ni, dia ni ngada-ngada sikit," tiba-tiba si Ridzwan tu menyampuk pulak.

"Biarlah, Along jealous sebenarnya kan?" Balas Fina sambil buat muka. Aku cuma tergelak kecil tengok gelagat dua beradik ni. Hilang rasa malu dan berdebar aku tadi.

Tuesday, November 8, 2011

Dalam Diam Aku Mencintaimu

Lagu dan Kenangan

Disebabkan tiada idea nak update blog, maka aku teruskan siri Lagu dan Kenangan ni. Lagu yang aku pilih kali ni lagu Dalam Diam Aku Mencintaimu - Stings. Lagu ni rasanya kuar tahun 98. Masa tu aku darjah 6. Nampak tak betapa aku dah sentimental sejak kecik lagi? haha

Lagu ni lebih kepada cinta yang dipendam dalam hati, suka tapi tak mampu nak luahkan. Masa aku darjah 6, kelas aku ni dibuat position pelik sikit. Semua pelajar diletak berpasangan lelaki dan perempuan. Meja duduk berdua je semuanya. Mula-mula reason cikgu buat taktik camni sebab taknak bagi bising katanya. Bagi jejaka pemalu macam aku ni memangla menjadi taktik ni. Tapi kalau dah jenis yang bising, arrange macamana pun bising jugak.haha

Wednesday, November 2, 2011

Rindu Serindu - Rindunya

Lagu Dan Kenangan

Pagi semalam aku dapat satu idea masa tengah drive, pasal topik apa yang patut aku update kat blog. Disebabkan aku ni jenis suka melayan lagu, maka ada beberapa lagu yang menjadi kenangan dalam episod hidup aku ni. Ok lagu pertama yang aku pilih ialah lagu Rindu Serindu-rindunya by Spoon...

Lagu ni aku rasa aku dengar tahun 97 time aku darjah 5. Masa tu aku yang baru nak akil baligh ni dilanda satu perasaan jiwang pesen budak-budak. Ini semua gara-gara aku terjatuh cinta dengan awek sebelah rumah dan juga merupakan anak kepada cikgu kat sekolah aku.Haha. Tapi masa tu aku takdela nak pergi cakap i love u atau hantar surat cinta penuh bedak kat dia pun. Sekadar suka dalam hati je pasal aku ni jenis pemalu orangnya.