Thursday, December 29, 2011

Suka Duka 2011

Diam tak diam, 2011 hampir melabuhkan tirainya. Macam biasa jugak, dalam setahun ni pasti ada peristiwa suka dan duka yang aku lalui. Begitu juga perubahan-perubahan yang aku lalui walaupun tak banyak. Tapi kadang-kadang aku rasa macam waktu dah terhenti atau mungkin aku yang ditinggalkan waktu. Mungkin kehidupan aku yang agak kosong ni menyebabkan aku kurang gembira dan seolah-seolah terperangkap dalam satu ruangan yang tiada siapa pun fahami apa yang aku alami. Aku tahu hidup ini bukan hanya untuk gembira, sebab kadang-kadang kesedihan yang buat aku kuat.

Perubahan yang paling ketara pada tahun ni ialah aku mula kerja tetap (selamat tinggal dunia pengangguran,haha). Walaupun pada mulanya aku hampir berhenti sebab rasa kerja tu sangatlah tak sesuai dengan aku, namun berkat kesabaran atas nasihat kawan baik dan sebab terdesak nak duit bayar hutang along PTPTN, aku teruskan jua. Alhamdullilah keadaan aku sekarang lebih baik berbanding sebelum ni. Dapat jugak naik pangkat walaupun kerja tak sampai setahun pun.hehe. Tapi bila datang time stress, selalu jugak pikir nak cari kerja lain.haha.

Kedua, aku dapat lagi sorang anak sedara. maka bertambah la hero dalam family. Happy tengok baby ni sebenarnya. Anak sendiri? maknya belum jumpa lagi.haha. Bukan senang nak cari sekarang ni.Kalau orang tanya bila nak kawin, jawapan aku belum bertemu jodoh lagi. Sila jangan tanya lagi.haha

Ketiga, aku rasa macam aku dah masuk ke transisi alam yang lebih dewasa bila mnginjak ke usia 25 tahun. Aku mula melihat dunia dari sisi yang berbeza. Jika dulu aku sibuk berimpian itu ini, sekarang aku mula berfikir bagaimana untuk merealisasikan impian itu. Ada yang mungkin tercapai dan ada yang macam mustahil je.huhu.

Dari segi fizikal rasanya takde perubahan sangat, masih maintain kurus macam dulu. Cuma sejak aku mengamalkan makan pagi (dulu aku langsung tak makan pagi), aku rasa perut macam dah sedikit maju ke hadapan.Perubahan ni memang agak merungsingkan aku.haha.

Apa yang duka 2011? rasanya macam takde sangat, cuma bila tengok kawa-kawan mula kawin sorang demi sorang, terasa jugak la ketinggalannya aku ni.haha. Nak tipu diri sendiri memang tak dapat la sebab aku sentiasa berbicara dengan diri sendiri. Apatah lagi baru-baru ni ex aku dah bertunang. Lagi la aku stress sebab aku ingat nak kawin sebelum dia kawin.hahaha.

Walau apapun aku rasa 2011 lebih berwarna-warni berbanding 2010 yang suram je. Diharap 2012 nanti akan jadi pelangi pulak, indah dan ceria. hee

"...Selamat Datang 2012..."


~ There's just too much that time cannot erase ~

Monday, December 26, 2011

Lagu Dengan Nama Gadis

Kalau korang seorang peminat lagu-lagu melayu, pasi korang akan perasan banyak lagu-lagu melayu kita ni guna nama gadis sebagai tajuk lagu. Kalau guna nama gadis ni, boleh menampakkan tahap kejiwangan yang tinggi dan berani sebab luahkan rasa cinta terus pada si empunya diri. Takde pakai kiasan dah. Terus sebut nama. Manakala golongan gadis-gadis pulak mestilah suka benar bila namanya disebut-sebut oleh penyanyi tersebut walaupun mungkin hanya sekadar kebetulan je kena dengan namanya.hehe. Bagi golongan jejaka pulak boleh dibuat modal untuk memujuk awek beliau kalau awek tu merajuk ke apa. Boleh tuju lagu contohnya lagu Rozana -Search dituju buat awek bernama rozana.

Thursday, December 22, 2011

Dari Sinar Mata 17

"...start the day with something sweet and end it with something sweeter..."

Bangun je pagi tadi aku dah dapat sms dari Lia. Bila aku baca je memang buat ku tersenyum sorang-sorang. Alahai bahagia rasanya. Kalau tiap-tiap hari camni kan bagus. Dan kebahagiaan aku dibawa sampai ke office. Mungkin ada yang perasan aku tersenyum lain macam sikit hari ni, tapi pedulikanlah mereka. Yang penting aku bahagia. Dalam ramai-ramai staf yang aku terserempak pagi ni, cuma sorang je yang tegur.

" Senyum manjang je Encik Ridzwan, ada apa-apa good news ke malam tadi," Dia menegur sambil tersenyum jugak. Alamak sape nama dia ni? aku boleh pulak lupa.

" Eh takde apelah, kita kena selalu senyum, baru orang suka," Aku tersenyum lagi padanya. Dia turut membalas senyuman aku dan berlalu. Tapi ada sesuatu dalam senyumannya tu. Macam dia tahu je kenapa aku senyum pagi ni.

Tiba-tiba aku baru teringat. Bukan ke tadi tu Ida budak HR Department merangkap sepupu Lia? Adoi macamana aku boleh lupa ni? padahal bukan ramai sangat pun staff dalam office ni. Mesti Lia ada cerita apa-apa dekat dia pasal aku. Entah-entah dia jadi spy Lia kot? Rasa muka macam dah merah je ni. Cepat-cepat aku masuk ke bilik aku. Takut terserempak dengan sape-sape lagi.

Monday, December 19, 2011

Antara Target dan Realiti


" Saya  nak kahwin sebelum umur 30 " - Lelaki sentimental

" Saya nak bina rumah atas bukit " - gadis pencinta alam

" gua nak masuk selekoh dengan kelajuan 180km/j " - mat rempit sejati


Aku pasti setiap manusia atas muka bumi ni punyai target atau cita-cita yang ingin dicapai dalam hidup mereka. Itu adalah fitrah semulajadi manusia yang berakal sihat. Punya impian dan cita-cita. Mengharapkan sesuatu yang indah bagi melengkapkan kitaran hidup seorang manusia dan juga memenuhi keperluan dan kehendak sendiri.

Thursday, December 15, 2011

Dari Sinar Mata 16

Minggu depan Lia dah nak Final exam, tapi entah kenapa malam ni aku terasa nak sangat-sangat dengar suara dia. Memang senang je nak atasi masalah aku ni. Aku boleh call je dia terus. Tapi aku takut mengganggu dia pulak. Manalah tahu dia tengah kusyuk study sampai lupa nak letak mana telefon. Tak best pulak rasanya kalau mengganggu konsentrasi dia tu. Tapi aku pulak yang merana nanti. Dah seminggu aku tak call dia sebab kesibukan yang melanda. Letih pulak rasanya berfikir ni. Dilema betul rasanya.

Akhirnya aku buat keputusan setelah empat kali ulang lagu Bila Terasa Rindu - Dafi. Aku akan hantar SMS je kat Lia. Kalau dia balas tu maknanya dia tak busy sangat la kan?

Monday, December 5, 2011

Name Card Zaman Sekolah

Pieces of My Memories

masa ni Titanic tengah meletup di pawagam...haha


Pernah tengok tak name card camni? Kalau budak-budak yang sekolah zaman 90-an mesti ada yang pernah tengok. Aku buat name card ni masa darjah 6, tahun 98. Mula-mula aku tak minat sangat buat mende ni sebab aku fikir membazir je sume tu. Satu set kad  ni ada 12 keping dengan harga RM3. Aku yang pada masa tu lebih berminat melabur duit untuk beli komik DragonBall memang tak pandang benda-benda alah macam tu.haha

Pada aku, syarikat yang buat namecard ni memang sangat bijak dia punya marketing strategy. Diorang gunakan budak sekolah sebagai ejen untuk jual kad ni sume. Seingat aku syarikat yang keluarkan kad ni kat Penang. Bayangkan macamana pada zaman tu perniagaan diorang boleh sampai kelantan? Satu lagi strategi diorang ialah dengan bagi 1set percuma bagi agen yang dapat 12 orang pelanggan. Maka berlumba-lumba lah budak-budak sekolah aku cari agen.

Disebabkan hampir semua budak kelas aku ada namecard, maka aku terpaksa la menempah satu set. hehe. Mula-mula aku nak buat yang ada design DragonBall. Tapi dah ramai sangat yang pilih design tu. Rasa tak eksklusif la pulak kalau pakai design sama ni. Lalu aku memilih design BSB sebab masa tu aku baru start layan lagu orang putih, dan BSB memang menjadi boyband feveret aku pada masa tu.huhu.

Tapi yang kelakrnya namecard ni cuma ditukar sesama sendiri je dalam kelas. Haha. Tengah aku kemas kotak lama aku semalam aku jumpa koleksi kad yang aku kumpul dulu. Memang aku tersenyum sorang-sorang bila ingat balik zaman tu. Banyak sangat perkara unik zaman aku sekolah dulu. Bila aku tanya adik aku yang masih bersekolah, dia cuma jawab "tak pernah tengok pun, kat mana nak buat ni?". Adoi budak zaman sekarang cuma tau main FB, Twitter ngan blog je.

Sekarang aku dah ada Business card yang real, tapi kenangan name card zaman sekolah memang buat aku senyum lebar... :)

Ni aku punya...haha
ni design paling glemer...

~ masihkah kau ingat? ~

Thursday, December 1, 2011

Dari Sinar Mata 15

Hidup sebagai student Universiti ni memang kadang-kadang boleh buat seseorang rasa stress. Assignment berlambak yang nak kena dibuat sepanjang satu semester. Tu belum ditambah dengan kegiatan-kegiatan lain yang wajib kena join. Kalau assignment senang macam buat homework zaman sekolah dulu takpela jugak, ini nak kena buat research bagai. Kalau yang jenis pemalas, memang copy assignment senior yang lepas-lepas je.

Aku sebenanrnya bukan malas nak siapkan assignmnet. Kalau assignment individu memang kejap je aku boleh siapkan ni. Tapi kalau assignmnet berkumpulan ni yang buat aku malas sikit. Apatah lagi kalau ahli kumpulan tinggal di kolej kediaman yang berbeza. Memang payah nak jumpa. Kalau dah jumpa pun kadang-kadang daripada discuss pasal assignment, jadi discuss pasal gosip artis. Apekejadahnya ini semua? Memang aku hangin betul kalau yang jenis datang discussion tapi berbual pasal benda yang tiada kaitan langsung dengan assignment. Dorang ingat aku banyak sangat masa nak melepak kat situ agaknya.