Friday, December 31, 2010

Selamat Tinggal 2010 yang Gelap

Dah menjadi kebiasaan setiap hujung tahun pasti ramai yang buat review aktiviti sepanjang tahun yang telah mereka lakukan. Dan pasti juga ramai yang tidak ketinggalan untuk merakamkan detik suka-duka hidup mereka sepanjang tahun ni.

Bagi aku sememangnya 2010 ni amatkah suram. Bukan tiada langsung berita gembira, namun berita yang pahit lebih banyak dan telah menenggelamkan berita-berita gembira itu. Kadang-kadang aku mengeluh, kadang-kadang aku termenung. Bukan aku tak mencuba, bukan jua aku tak berusaha. Namun segalanya serba tak kena. Mungkin inilah dugaan namanya.

2010 juga membuatkan aku seolah-olah ditinggalkan waktu, terperangkap dalam suatu dimensi yang statik tanpa sebarang perubahan. Hidup dengan suatu harapan atau angan-angan, namn hasilnya sebuah kekecewaan. Mereka bersimpati, namun ianya tidak melegakan aku.

Aku juga mula kenal kawan atau lawan. Kawan yang setia dan juga kawan yang hanya datang ketika susah. Aku tau sukar menjadi ikhlas kerana ia suatu yang payah. Namun aku tetap cuba mengikhlaskan diri dalam berkawan. Biar apa kata mereka, janji aku tahu apa yang aku lakukan. Sekali terluka, aku ingat sampai bila-bila.

Disebalik kedukaan, kesuraman dan kegelapan, terselit jua memori indah. Beberapa orang kawan baik aku mula mendirikan rumah tangga, tahniah aku ucapkan. Beberapa orang kawan aku mula bekerja, selamat bekerja aku ucapkan. Beberapa orang kawan aku menimang cahaya mata, tahniah jua aku ucapkan, peliharalah anugerah Allah itu sebaiknya. Pasukan bolasepak Kelate dan Malaysia menjulang kejuaraan masing-masing buat kali pertama, tahniah jua aku ucapkan. 

Walau sepahit manapun ia, ia tetap telah berlaku dan bakal berlalu. Aku berharap diri ini akan terus tabah untuk menghadapi segala cabaran yang bakal mendatang kerana yang hidup perlu terus hidup. Yang berlalu biarlah ia pergi. Moga yang mendatang senyum menanti...






Azwan: aku adalah aku!

x


Thursday, December 30, 2010

Antara Bola, Kopitiam dan Awek...


Sebelum memulakan apa-apa cite, aku nak ucapkan tahniah pada Team Malaysia yang berjaya menundukkan keangkuhan pasukan Indon yang banyak mengutuk Malaysia dan bagi alasan-alasan yang gile tak logik + kelakar gile..haha...

Seperti biasa, kalau ade game bola yang best camni aku akan ke kopitiam milik sepupu aku bersama sepupu aku yang lain. (apekejadahnya ayat ni?haha) untuk merasai suasana sorakan beramai-ramai sebab kopitiam sepupu aku ni dah terkenal sebagai port tengok bola sacara live. Macam biasa jugak, aku akan order air nescafe beng @ nescafe ais bagi menghilangkan dahaga kalau dah bersorak macam orang sawan nanti.haha. 

Dalam 10 minit game start, tiba-tiba sekumpulan awek-awek bakal nurse dari satu kolej swasta yang cun-melecun masuk ke kopitiam dan mengganggu tumpuan aku dan sepupu-sepupu aku yang tengah syok layan bola.Masing-masing bawak laptop.nak online free la tu sebab kat sini ade wifi. mereka ni sebenarnya tinggal kat atas bangunan ni je sebab kolej diorang bagi hostel kat diorang kat atas umah kedai ni.maka diorang pun memang selalu la lepak sini.Aku ingtkan diorang datang nak online je, rupanya layan bola jugak.sesekali terdengar jeritan nyaring dari kumpulan mereka yang sekali lagi mengganggu tumpuan aku dan sepupu-sepapat aku.Ada yang menjerit malu-malu dan ada yang menjerit mengalahkan jeritan bapak beruang.haha.

Keseluruhan game malam ni memang menarik.(kalau menang je mesti menarik..haha). Bagi aku MVP patut bagi kat Khairul Fahmi yang beraksi sangat cemerlang bukannya kat Firman (sepak penalti pun tak masuk). Safee pun dah tunjukkan dia dapat buat gol solo..(laju gile dia sepak, kalo kena muka goalkeeper, mau koma seminggu).

lepas abis game yang menyaksikan Malaysia menang agregat 4-2 walaupun kalah game malam ni, salah sorang sepupu aku suruh aku gi tackle sorang awek tu, tapi aku kena pikir 18kali sebabnya kalo dia suruh blanje dia dan kawan-kawan dia skali, tak ke kopak aku dibuatnya? haha...

Menang Bergaya!!!


Azwan: nak cari awek pun biarlah bertempat, salah ngorat, dapat penyepak!...haha


x

Wednesday, December 29, 2010

Mark Zuckerberg - Person of the Year 2010

Aku sebenanya baru lepas layan movie The Social Network yang mengisahkan pasal bagaimana terciptanya fenomena yang melanda masyarakat seluruh dunia sekarang - FACEBOOK. Cite ni memang sangat best. Teruja jugak tengok bagaimana pengasasnya Mark Zuckerberg (nak taip pun susah ni..huhu) dapat idea nak cipta Fb ni.

Lepas je habis tengok cite tu, aku terus google sebab nak tau betul ke facebook ni tercipta macam dalam cite tu. Kalau ikut wikipedia, memang sebijik la ngan cite tu. Maknanya mark ni curi idea orang lain untuk hasilkan fb ni. tapi pihak Fb menafikan cite tersebut. Tak tau la mana satu yang betul. Dalam banyak-banyak kontroversi, terselit jugak penghargaan buat si Mark ni... Time Magazine (yang sangat feymes tu) dah anugerahkan Mark sebagainya Person of the Year 2010. Bagi aku, dia memang layak dapat sebab bagi aku Fb ni dah macam fenomena.Sekarang ni semua orang dah ade akaun Fb (walaupun tak semua, tapi mostly la). dari budak kecik sampaila warga emas.dan sekarang ni pun semua orang macam dah berhubung guna fb je sampai nak ajak makan pun main post kat wall fb je (bukan aku la..haha).

Mengikut statistik semasa, seramai 500 juta orang dah ada akaun FB ni di seluruh dunia dan dianggarkan separuh daripadanya bukak FB ni setiap hari (termasuk aku..huu). bagi aku pulak, FB ni dah masuk dalam senarai website yang wajib bukak selain email, blog dan website download movie..hehe.

Rupa paras mark telah dijadikan cover untuk Time magazine terbaru

Azwan: sangat jeles dengan orang yang hebat-hebat macam ni..huhu


Like itu Suka

Tuesday, December 28, 2010

Pieces of my Memories: Main sorok-sorok pukul 3pagi!

Location: MJSC Kota Putra, Besut
Year: 2002

Tengok tajuk entri ni pun mesti korang cakap budak ni gila ke ape main sorok-sorok pukul 3pagi? Tapi itulah hakikatnya... gile nakal aku time skolah dulu..haha.. Buat yang tak tahu, main sorok-sorok tu macam main sembunyi-sembunyi..korang sembunyi pastu ada sorang yang kena mencari sampai jumpa..

Ceritanya bermula camni...

" weh malam Jumaat nanti aku ada plan baik punya, korang jangan balik umah pulak minggu ni ek" kata salah sorang sahabat aku yang aku dah lupa nama apa sebab aku lupa sapa yang bagi idea ni..haha

Malam Jumaat pun tiba

"Ok malam ni kita main sorok-sorok nak tak?" What the heck? aku memang cakap gila la budak ni.Dahla masa tu kitorang baru je sebulan lebih masuk sekolah ni.Karang senior atau pakgad nampak, tak ke jadi kes plak? Bak kata Cik Ila dalam blog beliau, jangan sorok, nanti tersorok.hehe. Tapi last-last semua setuju selepas diyakinkan oleh kawan aku tu.

"Macam ni, aku dah check jadual rondaan pakgad, last skali dia round, pukul 2.30, so lepas tu kita dah selamat nak main." pergh siap gi check jadual pakgad tu..ko ni memang leh jadi event manager..haha. Lokasi permainan bukan kat kawasan asrama, tapi kat bangunan sekolah. kat situ takde orang, jadi bebas la nak nyorok kat mana pun.

Monday, December 27, 2010

Kita Boleh!!!

Semalam, 26/12 telah berlangsungnya Final pertama Piala AFF Suzuki yang menyaksikan pertembungan kedua antara Malaysia dan Indonesia selepas Malaysia mengalami kekalahan teruk 5-1 pada perlawanan peringkat kumpulan.

Aku turut tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan perlawanan yang mungkin akan menjadi sejarah bagi negara kita ni.macam biasa aku memilih untuk tengok kat kopitiam milik sepupu aku.Tengok ramai-ramai baru best nak bersorak (takde duit nak gi stadium...haha). Aku malas nak cite panjang sebab aku yakin ramai yang dah menonton sendiri dan dah sedia maklum pasukan kebangsaan kita berjaya mencalarkan ego Indonesia dengan membelasah mereka 3-0.Aku memang boleh agak malaysia boleh menang kat tempat sendiri..apatah lagi dengan adanya pemain Kelate yang hebat iaitu Norshahrul Idlan dan Khairul Fahmi (nak jugak promot...hahaha).Tapi yang agak mendukacitakan ada jugak penonton yang bangang gi main laser kat stadium yang menyebabkan perlawanan terpaksa dihentikan selama 5minit. ni semua perangai budak-budak la.Janganlah tunjuk yang kita ni tak berdisiplin, pasni kita akan ke Indonesia pulak.Nanti tak tau la ape pulak tindakan penyokong disana. Mungkinkah khairul Fahmi terpaksa pakai spek hitam pulak? huhu..

Apapun syabas diucapkan pada semua pemain Malaysia.Jangan terlalu overconfident sebab Final yang sebenar akan bermula di sana...

GOMO MALAYSIA GOMO!!!

Sunday, December 26, 2010

Dia dah, aku bila lagi...?

Note: Entri kali ni agak luar alam sket sebab aku jarang buat entri macam ni...huu

Tadi time aku tengah bosan gile tak tau nak buat ape sebab perut dah kenyang, movie dah tengok. facebook dah check, email dah check dan sebagainya, aku pun tiba-tiba teringat kat dia.. macamana la agaknya hidup dia sekarang..dulu ade gak mesej-mesej tanya kabar, tapi sejak dua, tiga tahun ni semuanya macam menyepi je. Dulu time zaman friendster boleh jugak tengok dia update (walaupun hakikatnya dia jarang update).

Lepas aku beralih ke facebook, memang aku tak pernah tau kabar berita dia lagi. Dulu ade gak dia wish birthday aku setahun skali (memang birthday setahun sekali je kan? haha), tapi sekarang dah tak lagi.aku pun tak harapkan sangat sebab last time aku kontek dia pun aku tau dia dah ade yang lain. Tapi tadi entah kenapa aku teringatkan dia. lalu aku cuba-cuba search kat fb (sekarang kan semua orang ade fb). tak susah mana pun nak cari dia sebab nama dia agak unik. (bagi aku la). Tengok profile pic, aku tak terkejut sangat..Biasala orang bercinta ni suka letak profile pic berdua..yang buat aku terkejut tahap jatuh rahang bila tengok status update dia married to ***** pastu diikuti ucapan tahniah dari kawan-kawan dia...nampaknya dia baru je kawen... asal tak jemput aku weh? (macamla aku nak pegi kalau dia jemput aku sekalipun...haha)... Apapun aku harap dia jumpa la kebahagiaan yang dia cari tu...

Bila tengok fb dia, aku termenung seketika.. dia dan mereka (kawan-kawan aku) dah melangkah ke arah itu.. lalu aku terfikir, aku bila lagi...???



mode: sesuatu antara suka dan duka..

Thursday, December 23, 2010

J-Drama Review: Operation Love

Hari ni aku nak buat review pasal drama Jepun pulak sebab aku memang minat gile tengok drama-drama jepun ni sebab jalan ceritanya yang best dan aku suka tengok budaya Jepun.Ok, drama yang aku nak review hari ni bertajuk Operation Love @Proposal Daisakusen.



Drama ni sebenarnya dah lama diterbitkan iaitu tahun 2007 lagi, cuma aku nak review sebab ni antara drama Jepun feveret aku (sebab aku merasa apa yang dirasakan oleh hero dalam cite nih...haha). Ceritanya bermula dengan majlis perkahwinan heroin Yoshida Rei (Nagasawa masami) dimana watak Hero Iwase ken (Yamashita Tomohisa) turut berada disitu.Sebenarnya dorang ni saling mencintai, namun Ken ni tidak pernah konfiden untuk meluahkan perasaannya sehinggala Rei memilih untuk berkahwin dengan cikgunya sendiri. Namun pada majlis perkahwinan tu, salah sorang kawan mereka, Mikio Enokido (Yuta hiraoka) telah buat 1 slideshow gambar-gambar diorang sejak zaman sekolah dulu lagi.
Pada masa tu, Ken mula menyedari yang dia sebenarnya sangatlah mencintai Rei.Dalam dia telah menyesal tu tiba-tiba dewan tu senyap dan semua orang kaku kecuali Ken sorang je.Pastu muncul sorang pakcik fairy yang menawarkan peluang pada Ken untuk balik semula ke zaman dalam gambar yang tengah ditayangkan tu.Ken pun setuju dengan tawaran pakcik fairy tu dan balik semula ke zaman dulu.Malangnya dia masih tak berpeluang nak luahkan perasaannya sampailah ke slide gambar yang terakhir...



Kalau nak tau macamana ending drama ni, korang kenala tengok sendiri..hehe..Jangan bimbang, cite ni memang best, happy ending. bagi aku, yang menarik tentang cite ni, dia punya sound effect..boleh buat aku terasa macam aku kat dalam drama tu je.

*Drama ni ade satu movie special edition yang conclude semua persoalan dalam drama ni.

*Alangkah best kalau aku pun dapat tawaran balik ke zaman dulu...hee

Wednesday, December 22, 2010

My FB Status...

Nak tengok balik tak segala status yang korang buat sejak mula bukak akaun FB lg? caranya senang je... tadi aku jumpa ramai yang dah buat my 2010 status... tapi yang aku jumpa ni lagi best... dapat tengok status dari awal bukak FB lagi... bukan stakat tahun 2010 je...siap ngan tarikh dan masa lagi..huhu... kalo nk tgk, sila klik link kat bawah ni...


Kat sini aku nak share sket status aku... kalo korang rajin leh la baca...huhu..

Azwan Dont wanna think about it anymore... (Fri, 19 Jun 2009 04:53:20 GMT)

Azwan mixed feeling.... hepy+sad+confius+lost... what a hard day..huh (sigh) (Wed, 01 Jul 2009 03:12:10)

Azwan I wish its will never end... (Fri, 03 Jul 2009 09:21:18 GMT)

Azwan Tell me why it is hard to forget her...? (Sat, 04 Jul 2009 16:44:57 GMT)

Azwan Still dont know how to forget her... (Sun, 12 Jul 2009 01:21:29 GMT)

Azwan "It's time to say goodbye..." (Wed, 22 Jul 2009 11:09:15 GMT)

Azwan sometimes it is better 2 be alone... (Sat, 08 Aug 2009 09:35:29 GMT)

Azwan "sick of crying... tired of trying... yeah im smiling... but inside im dying...." (Sat, 08 Aug 2009 09:43)

Azwan "Mungkinkah terjadi....? who knows..." (Sat, 22 Aug 2009 03:36:48 GMT)

Azwan "... I believe i can fly...hahaha..." (Sun, 30 Aug 2009 08:54:36 GMT)

Azwan "... The story of Love is Hello and Goodbye..." (Mon, 31 Aug 2009 22:17:56 GMT)

Azwan "... Ape beza cinta dengan suka...?" (Thu, 03 Sep 2009 23:38:43 GMT)

Azwan "...why i'm always thinking of her...?..." (Sat, 05 Sep 2009 22:18:59 GMT)

Azwan "...I'm too shy to ask but i'm too proud to lose..." (Mon, 07 Sep 2009 22:02:29 GMT)

Azwan "...never say never.." (Sat, 12 Sep 2009 04:53:53 GMT)

Azwan "... great love n great achievement involve great risk..." (Wed, 16 Sep 2009 15:00:28 GMT)

Azwan "... hati berbunga2 di pagi raya.... Selamat Hari Raya untuk semua...." (Sun, 20 Sep 2009 08:41:47 

Azwan Raye ke 3 dah kena keje... aku nk raye wei...!!! (Tue, 22 Sep 2009 12:04:52 GMT)

Azwan Seminggu berhari raya, kunjung mengunjung rumah terbuka....hehe (Sat, 26 Sep 2009 02:28:04
Azwan "... A very tough week begins..." (Sat, 26 Sep 2009 16:22:08 GMT)

Azwan "...time is running out... I really hate this situation..." (Tue, 29 Sep 2009 13:43:15 GMT)

Azwan "...i'm not sure what i'm feeling rite now..." (Fri, 02 Oct 2009 02:37:31 GMT)

Azwan "...Lagu tema minggu ini: Tanpa - Sixth Sense..." (Sat, 03 Oct 2009 22:52:02 GMT)

Azwan "...Al-Quran sememangnya ubat penenang hati yang terbaik..." (Wed, 07 Oct 2009 18:18:18 GMT)

Azwan "...A new life has born... akhirnya aku dapat anak buah yg pertama..." (Thu, 15 Oct 2009 01:08:29 GMT)

Azwan "...Ya Allah Jika dia benar untukku Dekatkanlah hatinya dengan hatiku Jika dia bukan milikku Damaikanlah hatiku Dengan ketentuan-Mu..." (Mon, 19 Oct 2009 00:19:34 GMT)

Azwan "...sekali ku terpandang selamanya merindu..." (Wed, 28 Oct 2009 00:35:32 GMT)

Azwan "...dikejar bayang-bayang resah, bila hatimu masih tak berubah..." (Thu, 29 Oct 2009 00:41:25 )

Azwan "...todays world is very tough, even in love u still have competitor..crap!.." (Mon, 02 Nov 2009 00:35
Azwan "...my morning mess up... im in ruins...trying to fix everything back to normal..." (Tue, 03 Nov 2009 )

Azwan "...Salahkah aku mencintaimu, Walau ku tahu ku tak di hatimu..Egokah aku memilikimu, Walau ku tahu kau tak memilihku..." (Wed, 04 Nov 2009 00:35:54 GMT)

Azwan "...Azwan is trying very hard to accept his fate..." (Thu, 05 Nov 2009 00:37:18 GMT)

Azwan "...when her gone, the pieces of my heart is missing her..." (Mon, 09 Nov 2009 00:31:33 GMT)

Azwan "... i see a sparks, it starts a fire...hehe..." (Sun, 15 Nov 2009 00:57:36 GMT)

Azwan "...jika kau memahami hati seorang perindu..." (Mon, 16 Nov 2009 00:48:56 GMT)

Azwan "...Masih jelas setiap garisan halus bila senyuman kau ukirkan untukku..." (Thu, 19 Nov 2009 00:45:04 GMT)

Azwan "...hujan yg turun memberi aku inspirasi untuk menulis...." (Fri, 20 Nov 2009 02:31:16 GMT)

Azwan "...bukan mudah mencari kasih abadi, dalam terang ia sembunyi..." (Tue, 24 Nov 2009 00:44:39 GMT)

Azwan "...Pagi yang gelap, kini sudah cerah..." (Thu, 26 Nov 2009 01:09:47 GMT)

Azwan "...anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa..." (Thu, 26 Nov 2009 05:05:36 GMT)

Azwan "...selamat hari raya aidiladha diucapkan kepada semua..." (Thu, 26 Nov 2009 23:03:48 GMT)

Azwan "...having great time meeting old frenz..." (Sat, 28 Nov 2009 13:28:45 GMT)

Azwan "...sometimes we dont know what we really want in our life..." (Mon, 30 Nov 2009 05:17:54 GMT)

Azwan "...sedang menikmati secawan nescafe panas..." (Thu, 03 Dec 2009 13:12:10 GMT)

Azwan "...stop giving excuses n stop blaming others for what u have done..." (Fri, 04 Dec 2009 03:06:11 GMT)

Azwan "...sedang mencari konklusi..." (Mon, 07 Dec 2009 00:43:24 GMT)

Azwan "...i'm lost without you..." (Thu, 10 Dec 2009 00:28:18 GMT)

Azwan "...even though you see im smiling, but u never know how im feel inside..." (Sat, 12 Dec 2009 03:51:01 GMT)

Azwan "...tired of thinking..." (Mon, 21 Dec 2009 00:50:17 GMT)

Azwan "...akan ku tunggu..." (Mon, 28 Dec 2009 00:57:36 GMT)

Azwan "...cinta menciptakan rindu..." (Thu, 31 Dec 2009 00:39:38 GMT)

Azwan "...good is never good enough when better is expected..." (Wed, 06 Jan 2010 01:16:46 GMT)

Azwan "...life must go on no matter how hard it is..." (Sun, 10 Jan 2010 01:05:05 GMT)

Azwan "...status: Tamat Sudah..." (Wed, 13 Jan 2010 00:12:10 GMT)

Azwan "...tension is building inside..." (Fri, 15 Jan 2010 03:37:09 GMT)

Azwan "...going somewhere..." (Sun, 24 Jan 2010 01:58:35 GMT)

Azwan "...there is no place like home..." (Tue, 26 Jan 2010 13:16:34 GMT)

Azwan "...sukanya bila dia ceria..." (Thu, 28 Jan 2010 16:14:51 GMT)

Azwan "...thinking of going somewhere that no one knows me there..." (Wed, 03 Feb 2010 04:46:47 GMT)

Azwan "...whatever..." (Tue, 09 Feb 2010 05:51:21 GMT)

Azwan "...sejak bila aku jadi seorang yang takut nak hadapi kenyataan?..." (Wed, 10 Feb 2010 03:09:36 GMT)

Azwan "...missing old frenz..." (Thu, 18 Feb 2010 00:37:34 GMT)

Azwan "...One day I will be ready to go, see the world behind my wall..." (Sun, 21 Feb 2010 03:16:10 GMT)

Azwan "...as time marches on, who i am and who my friends are fade away.. as they change, just like clouds drifting across the sky..." (Wed, 24 Feb 2010 03:29:57 GMT)

Azwan "...i love my cats..." (Sun, 28 Feb 2010 17:09:32 GMT)

Azwan "...apalah nasib menimpa kami, rindu kasih siapa peduli, namun kami masihlah steady..." (Wed, 03 Mar 2010 03:01:04 GMT)

Azwan "...terasa nak belajar main piano..." (Sat, 06 Mar 2010 15:42:04 GMT)

Azwan "...siapa bilang gadis melayu tak menawan..." (Mon, 08 Mar 2010 04:03:27 GMT)

Azwan "...rumah terbakar panggil bomba, hati terbakar nak panggil sape...?" (Thu, 11 Mar 2010 13:32:26 GMT)

Azwan "...transforming into Percy Jackson..." (Fri, 12 Mar 2010 05:02:30 GMT)

Azwan "...don't let your emotion controls you while you were driving..." (Mon, 15 Mar 2010 02:53:10 GMT)

Azwan "...H1N1 = Hati Satu Nyawa Satu..." (Wed, 17 Mar 2010 13:27:47 GMT)

Azwan "...sedang aku berkelana, pahit manis aku rindu..." (Thu, 18 Mar 2010 13:23:26 GMT)

Azwan "...going somewhere..." (Sat, 20 Mar 2010 15:17:16 GMT)

Azwan "...ku ingin kau tahu, engkaulah destinasiku..." (Thu, 25 Mar 2010 06:26:28 GMT)

Azwan "...reading is knowledge, knowledge is power..." (Mon, 29 Mar 2010 02:48:44 GMT)

Azwan "...i need to take a holiday..." (Thu, 01 Apr 2010 13:34:53 GMT)

Azwan "...bunkface - soldier.. terbaik!!!.." (Sat, 03 Apr 2010 13:01:27 GMT)

Azwan "...i'm not a mind reader, but i'm reading the signs..." (Mon, 05 Apr 2010 03:33:30 GMT)

Azwan "...hari yang cerah untuk jiwa yang sepi..." (Wed, 07 Apr 2010 04:19:54 GMT)

Azwan "...bila ia bukan lagi seperti yang ku impikan..." (Mon, 12 Apr 2010 02:18:10 GMT)

Azwan "...please let me know that my one bad day will end..." (Thu, 15 Apr 2010 01:36:34 GMT)

Azwan "...ku tak laku-laku..." (Tue, 20 Apr 2010 01:03:11 GMT)

Azwan "...kau yang ilhamkan bahagia..." (Wed, 21 Apr 2010 02:00:18 GMT)

Azwan "...i get lost in the nothingness inside of me..." (Thu, 22 Apr 2010 01:34:28 GMT)

Azwan "...apa guna meter 200 kalau boleh bawak 60 jek... cis..." (Mon, 26 Apr 2010 13:34:18 GMT)

Azwan "...kalau tak dapat R34, dapat RX-7 pon jadila..." (Wed, 28 Apr 2010 03:49:39 GMT)

Azwan "...i fell in love with the qualities within, not just the physical person outside...'' (Wed, 05 May 2010 04:23:17 GMT)

Azwan "...Start the day with something sweet and end
it with something sweeter..." (Sun, 09 May 2010 00:51:40 GMT)

Azwan "...i have to admit that i'm not destined to be a teacher hahaha..." (Wed, 12 May 2010 04:49:39 GMT)

Azwan "...feels like i'm walking in the rain, trying to wash away the pain..." (Thu, 13 May 2010 04:36:34 GMT)

Azwan "...engkau laju-laju belum tentu boleh rapat..." (Tue, 18 May 2010 05:03:40 GMT)

Azwan "...pasti ada cahaya di hujung terowong yang gelap..." (Tue, 25 May 2010 00:29:29 GMT)

Azwan "...congrats to her, on her graduation day today..." (Wed, 26 May 2010 00:25:32 GMT)

Azwan "...i look at the
sky, it looks back at me..." (Fri, 28 May 2010 02:15:06 GMT)

Azwan "...24 is just 23+1..." (Mon, 31 May 2010 00:14:59 GMT)

Azwan "...jealous could be sweet sometimes..." (Thu, 03 Jun 2010 05:03:05 GMT)

Azwan "...pandang-pandang, jeling-jeling..." (Mon, 07 Jun 2010 01:08:14 GMT)

Azwan "...waiting for another perfect day..." (Wed, 09 Jun 2010 06:52:53 GMT)

Azwan "...proud to be kelantanese..." (Sat, 12 Jun 2010 02:19:46 GMT)

Azwan "...dihati ini, hanya Tuhan yang tahu..." (Tue, 15 Jun 2010 02:56:07 GMT)

Azwan "...helpless when she smiles..." (Thu, 17 Jun 2010 02:36:42 GMT)

Azwan "...menyusuri malam, kelam tak bertemu cahaya..." (Sun, 20 Jun 2010 14:12:10 GMT)

Azwan "...my hard disk already full but my heart-disk still empty..." (Tue, 22 Jun 2010 02:26:49 GMT)

Azwan "...peluk baby boleh hilangkan tekanan..." (Tue, 29 Jun 2010 00:32:46 GMT)

Azwan "...it's been a year since the last time we met..." (Wed, 30 Jun 2010 01:13:44 GMT)

Azwan "...There's no place like home..." (Sat, 10 Jul 2010 04:41:15 GMT)

Azwan "...ku dihalaman rindu..." (Tue, 13 Jul 2010 16:34:09 GMT)

Azwan "...there's always a dilemma when it comes for choosing..." (Sat, 17 Jul 2010 02:23:49 GMT)

Azwan "...there is no undo button in our life..." (Sat, 24 Jul 2010 13:26:59 GMT)

Azwan "...syukuri apa yang ada, hidup adalah anugerah..." (Thu, 29 Jul 2010 04:46:52 GMT)

Azwan "...a fake smile can hide a million tears..." (Mon, 02 Aug 2010 02:18:27 GMT)

Azwan "...wish i was 15 again..." (Wed, 04 Aug 2010 01:28:42 GMT)

Azwan "...saya suka tengok dia pakai baju purple..." (Sat, 07 Aug 2010 15:51:41 GMT)

Azwan "...di langit aku terlihat kamu..." (Tue, 10 Aug 2010 01:16:55 GMT)

Azwan "...anggaplah ini Ramadhan terakhir..." (Wed, 11 Aug 2010 00:47:13 GMT)

Azwan "...kiranya itu suratan dari-Nya..." (Fri, 13 Aug 2010 02:00:44 GMT)

Azwan "...bila kau senyum, ku gembira..." (Mon, 16 Aug 2010 01:20:40 GMT)

Azwan "...dont make someone a priority if they only make you an option..." (Wed, 18 Aug 2010 02:32:07 GMT)

Azwan "...bila nak dapat kad raya ni..?" (Mon, 23 Aug 2010 00:34:37 GMT)

Azwan "...andai langit berwarna hijau..." (Tue, 24 Aug 2010 01:58:41 GMT)

Azwan "...still waiting..." (Thu, 26 Aug 2010 22:39:20 GMT)

Azwan "...apakan daya, masa tak akan kembali..." (Sun, 29 Aug 2010 01:19:46 GMT)

Azwan "...selagi ku masih mampu bertahan, selagi ku masih mampu bernafas, selagi Tuhan masih mengizinkan..." (Wed, 01 Sep 2010 02:00:57 GMT)

Azwan "...bekalan dah sampai, so what u waiting for? Jom la perang!..." (Fri, 03 Sep 2010 03:20:41 GMT)

Azwan "...is trying to fix himself..." (Sun, 05 Sep 2010 01:08:28 GMT)

Azwan "...kenangan mengusik jiwa..." (Tue, 07 Sep 2010 00:52:41 GMT)

Azwan "...gomenasai..." (Fri, 10 Sep 2010 12:39:37 GMT)

Azwan "...yang jauh berkirim salam, yang dekat berkunjung-kunjungan..." (Sun, 12 Sep 2010 00:42:15 GMT)

Azwan "...seminggu berhari raya..." (Thu, 16 Sep 2010 23:29:29 GMT)

Azwan "...DEMAM..." (Mon, 20 Sep 2010 14:07:11 GMT)

Azwan "...kita takkan menghargai nikmat kesihatan sehinggalah kita jatuh sakit..." (Wed, 22 Sep 2010 00:46:21 GMT)

Azwan "...aku yang terlena, hingga musim berubah..." (Thu, 23 Sep 2010 03:02:42 GMT)

Azwan "...dan bila esok..." (Mon, 27 Sep 2010 01:47:12 GMT)

Azwan "...wake me up when september ends..." (Wed, 29 Sep 2010 19:07:50 GMT)

Azwan "...menanti keajaiban..." (Fri, 01 Oct 2010 01:16:33 GMT)

Azwan "...if only i could fly..." (Sat, 02 Oct 2010 03:25:38 GMT)

Azwan "...gua tak jiwang, gua sentimental je..." (Mon, 04 Oct 2010 01:31:45 GMT)

Azwan "...Bertanya pada semalam, kenapa kau pergi?..." (Wed, 06 Oct 2010 01:42:38 GMT)

Azwan "...Dont spend your life chasing people who dont appreciate you!..." (Sat, 09 Oct 2010 02:48:07 GMT)

Azwan "...proud to be part of the red warrior..." (Sun, 10 Oct 2010 15:25:25 GMT)

Azwan "...bertanya pada KENANGAN, sanggupkah kau temani aku selamanya?..." (Tue, 12 Oct 2010 01:54:03 GMT)

Azwan "...lumrah PELANGI, hadirnya hanya seketika..." (Thu, 14 Oct 2010 02:33:09 GMT)

Azwan rugi weh sero dok gi stadium sakni... kelate meme hebat...

GOMO KELATE GOMO!!!! (Fri, 15 Oct 2010 15:20:46 GMT)

Azwan "...there's no rose without thorn..." (Sun, 17 Oct 2010 04:59:43 GMT)

Azwan "...keyakinan hatiku, hanya untuk diriMU selalu..." (Mon, 18 Oct 2010 02:01:09 GMT)

Azwan "...matanya lirik-lirik selalu, rupanya manis-manis ayu..." (Tue, 19 Oct 2010 00:39:15 GMT)

Azwan "...Sokong Bia Bijok , Napok Bijok , Betindok Bijok , Main Bijok , Bijok Sokmo..."

GOMO KELATE GOMO (Wed, 20 Oct 2010 01:55:07 GMT)

Azwan "...bila ia bukan lagi seperti yang ku impikan..." (Thu, 21 Oct 2010 23:31:12 GMT)

Azwan JUPO DI BUKIT JALIL LA BELAKO...

GOMO KELATE GOMO!!! (Sat, 23 Oct 2010 15:19:00 GMT)

Azwan "...rasa macam nak gi bercuti je, kot-kot boleh jumpa cinta..." (Mon, 25 Oct 2010 01:01:56 GMT)

Azwan "...biarkan berlabuh tirai kisah semalam..." (Tue, 26 Oct 2010 00:32:31 GMT)

Azwan "...haruskah diriku menanti keajaiban, berharap dirimu bisa bersanding denganku..." (Wed, 27 Oct 2010 00:05:32 GMT)

Azwan "...you dont know how you touch my life, in so many ways i cant describe..." (Thu, 28 Oct 2010 02:30:55 GMT)

Azwan "...mungkinkah sejarah bakal tercipta?..."

GOMO KELATE GOMO (Sat, 30 Oct 2010 00:22:04 GMT)

Azwan ALHAMDULILLAH KELATE MENANG

KAMILAH JUARO... GOMO KELATE GOMO
AKU BANGGO JADI ANOK KELATE!!!! (Sat, 30 Oct 2010 15:42:33 GMT)

Azwan "...bila BUNGA dipetik orang, tiada lagi PELANGI indah..." (Wed, 03 Nov 2010 00:28:00 GMT)

Azwan budak-budak pergi ke sabah,
pergi ke sabah naik basikal,
ada ke munasabah?
pergi ke sabah naik basikal...? (Thu, 04 Nov 2010 00:13:07 GMT)

Azwan "...love the way you lie..." (Sat, 06 Nov 2010 00:18:58 GMT)

Azwan "...lonely again *sigh*..." (Sun, 07 Nov 2010 04:15:52 GMT)

Azwan "...dimana kan ku cari ganti?..." (Mon, 08 Nov 2010 00:04:45 GMT)

Azwan "...is missing his old life..." (Tue, 09 Nov 2010 01:45:24 GMT)

Azwan "...i was captured by that stare..." (Thu, 11 Nov 2010 00:06:53 GMT)

Azwan "...senyummu enggan pergi..." (Fri, 12 Nov 2010 00:05:34 GMT)

Azwan "...it's hard to hit delete button..." (Mon, 15 Nov 2010 01:17:24 GMT)

Azwan Arini mesti lembu2 dpt makan sedap2... esok pura2 demam...haha (Tue, 16 Nov 2010 10:29:21 GMT)

Azwan "...selamat hari raya Aidiladha..." (Tue, 16 Nov 2010 14:59:08 GMT)

Azwan "...mungkin majlis kawin adalah tempat terbaik untuk cari jodoh..." (Fri, 19 Nov 2010 01:19:34 GMT)

Azwan "...meeting them again, makes me feel alive..." (Sun, 21 Nov 2010 00:47:33 GMT)

Azwan "...andai laut tidak berombak, pasti pantai akan kesepian..." (Mon, 22 Nov 2010 00:22:13 GMT)

Azwan "...takkan ku menyerah kalah walau mimpi ku musnah, harapanku hancur, sayapku patah..." (Tue, 23 Nov 2010 02:46:52 GMT)

Azwan "...got nothing to say..." (Fri, 26 Nov 2010 17:02:27 GMT)

Azwan "...do you still remember when DEALOVA used to be our LOVE SONG...?" (Tue, 30 Nov 2010 02:26:33 GMT)

Azwan "...seronok melihat kawan-kawan bahagia..." (Fri, 03 Dec 2010 13:23:27 GMT)

Azwan "...indah waktu itu, tika engkau disampingku..." (Wed, 08 Dec 2010 00:35:24 GMT)

Azwan "...adik pandang-pandang, pandang pada siapa?..." (Sat, 11 Dec 2010 12:47:27 GMT)

Azwan "...Goodbyes are meant for lonely people standing in the rain,
And no matter where I go it's always pouring all the same..." (Tue, 14 Dec 2010 01:59:15 GMT)

Azwan "...merindui saat itu..." (Tue, 14 Dec 2010 14:08:48 GMT)

Azwan "...can u keep a secret?..." (Thu, 16 Dec 2010 01:49:45 GMT)

Azwan "...merindui suasana kachi hill resort..." (Thu, 16 Dec 2010 15:27:50 GMT)

Azwan "...diharap mat yo dapat jadi hero malam ni..." (Sat, 18 Dec 2010 01:50:16 GMT)

Azwan "...sakit mata banyak baca e-book..." (Sun, 19 Dec 2010 04:56:35 GMT)

Yang di-highlight tu antara status yang paling banyak dapat komen...hehe

Fun facts: Status single aku tu tak pernah bertukar sejak aku bukak akaun FB sejak oktober 2008...



thanks to www.zuarxpdc.com

Tuesday, December 21, 2010

Pieces of my Memories: Panjat Tangki Air Sekolah

"Wan bangun-bangun!" Tiba-tiba Suhaimi @ Semmy, roomateku mengejutkan aku yang tengah lena dibuai mimpi sebab ponteng prep petang.

"Pehal bising-bising nih,aku nak tidola..lambat lagi masa makan kan?"

"makan je yang ko ingat ek? badan kurus, tapi kuat makan.Jomla ade projek best nih.." Aku pun layankan je budak Semmy ni.kalau tak, memang dia akan ganggu aku tido jugak.

"projek ape ni Mi?" aku yang tak tau ape-ape masih lagi mengikut mamat semmy ni.Takkan nak gi pantai lagi? bosanla asik gi pantai je.

"Kita nak melakar sejarah harini. aku nak ajak ko panjat tangki air" dia menjawab sambil tersengih jahat.

"Ko biar betol mi, kang pakgad nampak, saje je kita kena tembak.silap-silap kena gantung skolah..SPM dah dekat ni.." aku mula cuak dengan plan gila roomate aku ni.

"Sebab SPM dah dekat la kita kena buat sesuatu.Takkan ko nak tinggal skolah tanpa kenangan yang hebat?"

Ade btolnya cakap mamat nih.Tanpa disedari kitorang dah sampai kat tangki air tu.Telan air liur gak aku melihat ketinggian tangki air tu.memang keje gila ni.

Inilah rupa paras tangki air tu..giler tinggi..



"Ko naik dulu la Mi" aku yang dah mula ragu-ragu menyuruh semmy naik dulu.Melihat kejayaannya memanjat dengan mudah, aku pun turut berasa konfiden.tapi bila sampai separuh jalan, aku mula rasa goyang-goyang sebab sekolah aku ni tepi pantai, maka anginnya agak kuat.Cuakaku seketika.semmy dh selamat tiba kat atas.aku pun gagahi jugak naik sampai atas.dah separuh jalan ni.kalau aku turun balik, mau kena gelak ngan semmy smpai 7 tahun.

Akhirnya selamat jugak aku smapai.memang best gile dok atas tu.dengan angin yang bertiup, dengan dapat tengok pemandangan sekitar daerah besut, pastu boleh pulak nampak pulau perhentian nun disana.rasa macam taknak turun je.

"Jom la tulis nama'  eh? rupanya semmy dah siap-siap bawak permanent marker pen...cantik la bro.. inilah namanya melakar sejarah..

Time nak turun lagi satu masalah datang...susah gile nak turun...lagi susah dari naik...setelah berusaha buat seketika, aku dapat gak turun.

lepas tu sekali lagi kitorang naik, tapi belah malam pulak..seram pon ade gak sebab ade dengar cite antu kat kawasan tu...tapi bila smpai atas, hilang semua ketakutan... pemandangn pun lagi cun belah malam ni..

dah lama aku tinggalkan sekolah tu.. peristiwa tu berlaku tahun 2003, time aku SPM.. aku pun taktau nama aku ngan semmy still ade lagi ke tak kat atas tu... kalau boleh memang aku nak gi naik skali lagi...hee


*rindu gile ngan MRSM Kota Putra!!!!

Monday, December 20, 2010

Disqus comment box menyusahkan ke?

Aku tulis entri ni sebab ade seseorang tanya aku soalan ni:

"Bro, asal ko guna Disqus commentbox ni? leceh la... guna standard blogger dahla..baru ramai nak komen blog ko..."

Aku pun terpikir gak..mungkin sebab ni jarang orang komen blog aku (perasan femes je..haha). Aku guna Disqus ni sebab senang nk reply satu-satu komen setiap orang. tak payahla nak letak @mr A, @miss B time nk balas komen banyak-banyak sekaligus... lagi satu disqus ni leh log in guna Fb punya akaun...lg senang kan?

tapi aku nak tanya jugakla pendapat anda yang sedang membaca entri ni (kalau ade..hehe). patut aku terus guna Disqus ni ataupun guna standard blogger punya commentbox?

Sunday, December 19, 2010

Novel Review: The Bridgertons by Julia Quinn

Hari ni tetiba aku rasa macam nak buat novel review pulak.lagipun apa salahnya share benda yang best kan? Aritu aku dah bagi review novel melayu, arini nak review English novel pulak...

Sebenarnya novel yang aku nak cite ni bukan tajuknya The Bridgertons, tapi tu hanya gelaran bagi siri ni sebab novel ni ada 8 buah buku, berkaitan dengan 8 orang adik-beradik dalam keluarga Bridgerton. Semuanya berlaku pada masa yang sama, cuma setiap buku fokus pada setiap sorang adik-beradik dalam family tu.


First time tengok cover (lepas di-recommend oleh Along) aku rasa ni mesti novel jiwang tahap tak ingat dunia punya.Tapi layankan jugak sebab Along dah insist suruh baca jugak. Aku pun try la baca buku 8 On The Way To Wedding. (Siri ni tak kisah baca yang mana dulu sebab tak bersambung pun). Rupanya ni cite romatik komedi.Memang sangat best.Kalau tengah baca, pastu senyum sorang-sorang, tu perkara normal la. Yang lebih menarik, nama adik-beradik Bridgerton ni ikut alphabetical order, makna Nama anak sulung stat huruf A, diikuti B, C dan seterusnya...
Anthony-The viscount who love me (Book 2)
Benedict-An offer from a Gentlemen (Book 3)
Colin-Romancing Mr Bridgerton (Book 4)
Daphne-The Duke and I (Book 1)
Eloise-To sir Phillip,With love (Book 5)
Francesca-When He was wicked (Book 6)
Gregory-On the way to the wedding (Book 8)
Hyacinth-It's in His kiss (Book 7)

Semua novel ni ade 2nd Epilogue tapi dia keluarkan dalam bentuk e-book je..Jadi aku pun malas nak beli secara online..huu

Untuk lebih lanjut bolehlah masuk kat SINI

# Aritu ade orang cakap aku unik sebab suka baca novel...hee

Friday, December 17, 2010

Penah dengar nama Hlovate tak...?

Pagi-pagi Jumaat ni (pagi ke?haha) aku tiba-tiba teringin nak share pasal sorang penulis novel Melayu yang aku minat gila sampai dah tak lalu nak baca novel orang lain..haha.. Penah dengar tak nama Hlovate.. nama yang agak pelik dan agak sukar disebut ni la penulis novel yang aku cakap tu. Mula-mula jumpa karya dia masa tengah online cari novel online ataupun dengan bahasa it e-novel.. Karya yang mula-mula aku baca 5 Tahun 5 Bulan.. memang sangat-sangat best sampai aku tak bleh tido sebab nak habiskan baca malam tu jugak..tapi aku rasa pelik sebab endingnya macam tergantung je..

Then, pada suatu hari time tengah ronda-ronda Popular (kedai yang wajib singgah walaupun tengah pokai), nampak novel ni..Rupanya dah publish..bukan 1, malah ade banyak lagi novel dia yang dah publish..Argghhh duit plak takde...nasib baik masa tu kuar dengan Along, maka secara otomatik dia kena belanja..haha..

Ni la rupa paras novel tu   

Bila dah baca yang ni, barula tau ending sbenanya.. memang buat aku senyum sorang-sorang je bila baca novel ni... dahla bahasa moden je (takdela skema tahap sasterawan negara.huuu). Bila dah abis, terus nak baca yang lain... maka aku pun bodek Along, suruh beli yang lain...

Aku dah beli sume ni...

Kepada kawan-kawan yang minat novel, memang aku sangat recommend la baca karya Hlovate ni... bukan je ade unsur-unsur mooden, malah unsur-unsur Islamik pun banyak..memang tak rugi beli... kalo tanya aku yang mana paling best, cite Tunas dengan aA+bB paling best sebab bersambung 2 novel tu...

kalau ade yang nak usha preview novel ni, bolehla melawat blog beliau kat SINI

Thursday, December 16, 2010

Incomplete

" Bentangkan ku permaidani
  Dari baldu berwarna putih
  Moga tak ku terasakan
  Cubaan yang ku galas ini
  Kepada-MU titianku
  Hijrahkanlah diri ini..."

Setiap insan di dunia pasti tak lepas dari melakukan kesilapan tak kira walau sekecil manapun ia. Tambahan pula bagi insan yang lemah seperti aku. Melakukan kesilapan seolah menjadi lumrah dalam hidup. Kesilalapan itu tak mungkin dapat diubah lagi kerana masa tidak mungkin dapat diundur lagi. Segala yang telah berlaku tetap akan menjadi sejarah hidup.

Cuma DIA sahaja yang mampu mengubahnya. Memohon Keampunan dari-Nya adalah cara terbaik untuk menebus segala kesilapan yang telah dilakukan kerana DIA lah yang Maha Berkuasa ke atas sesuatu.

DariMU aku datang dan KepadaMu aku akan kembali....


Sunday, December 12, 2010

First Love...?

" it takes a minute to have a crush on someone,
  an hour to like someone,
  and a Day to love someone,
  but it takes a LIFETIME
  To forget someone..."

Orang cakap cinta pertama sukar dilupakan. Sejauh manakah kebenaran kata-kata itu..? Bagi aku ada betulnya kata-kata tu. Memang susah nak lupakan cinta pertama kerana dialah yang membuatkan kita alami percintaan yang sememangnya memeningkan kepala. Dia yang menbawa bahagia dan dia jugalah yang membawa derita.

Bila difikir-fikirkan balik, apalah gunanya ingatkan cinta yang telah pergi itu... memang aku akui aku dah lupakannya..tapi sesekali bila rindu itu bertamu, aku tidak mampu untuk terus melupakannya kerana ia masih segar di ingatan seolah ia baru berakhir semalam....

Friday, December 10, 2010

Miracle of Love...

Don't find love,
Let love find you,
That's why it's
Calling falling in love,
Because you don't
Force yourself to fall,
You just fall into it....

Mencinta dan dicintai... fitrah setiap manusia di dunia..Namun persoalannya, apakah sebenarnya cinta itu? Apakah petanda-petanda yang menunjukkan yang kita sudah jatuh cinta? Apa yang perlu kita lakukan apabila sudah jatuh cinta?Seringkali kita mendengar istilah mabuk cinta- seseorang yang tidak mempedulikan urusan hariannya kerana telah diserang angin cinta. Apakah itu cinta yang kita mahukan?

Seringkali juga berlaku keadaan dimana kita amatlah meminati seseorang. Lantas mencuba pelbagai cara yang sebaik mungkin untuk mengekspresikan cinta kita kepada si dia agar kita dapat memenangi hatinya. Namun kadang-kadang usaha itu gagal sama sekali walau telah seribu cara dilakukan. Lalu kita berasa terluka dan mula tidak mempercayai cinta.

Tetapi ada juga keadaan dimana kita tidak ingin terikat dalam jerat percintaan, tetapi perasaan itu hadir secara halus dan tanpa disedari ia telah tumbuh mekar di hati kita. Lalu apakah yang perlu dibuat? Membiarkan cinta itu terus mekar akan membuatkan kita tidak tenteram, tetapi jika dibunuh rasa cinta itu juga akan menyeksakan.

Cinta itu indah dan bukan semua orang dianugerahkan oleh-Nya untuk mendapat cinta sejati. Fikirlah sebaiknya tentang bagaimana harus kita uruskan perasaan itu agar ia tidak memudaratkan seluruh hayat kehidupan kita di dunia ini...


Wednesday, December 8, 2010

Terluka dan Dilukai

Terluka dan dilukai...kita tak akan dapat lari dari semua ini.Sama ada kita yang terluka atau kita yang melukakan. Walaupun itu mungkin bukan kehendak kita. Inilah warna-warni dalam setiap perhubungan. Kadang kala kita tersalah tafsir atau mereka juga begitu. Tiada siapa yang sempurna..! Semua terserah kepada diri sendiri bagaimana mahu mewarnai hari ini dan esok dengan warna ciptaan sendiri.....

Aku juga pernah terluka dan melukakan...Namun tiada apa yang dapat mengubah kenyataan itu kerana ia lumrah dalam kehidupan. Biar perit mana sekalipun ia tetap tidak dapat dielak selagi kita masih mempunyai jiwa yang berperasaan.Perasaan yang membuatkan manusia merasa mereka terluka...Perasaan juga yang membuatkan manusia menyedari bahawa meraka telah melukakan... Lalu apakah kesimpulan kepada semua ini...?

Biarkanlah ia berlalu kerana ia menyebabkan hidup manusia lebih bermakna....


Monday, December 6, 2010

Boulevard Of Broken Dreams...

Jatuh, bangun, tersungkur...hal biasa dalam hidup dan kehidupan. Tambahan pula untuk hidup kita kena bergerak. Untuk meneruskan kehidupan ini ada hala yang mesti kita tuju. Sama ada jalan berliku yang kita lalui atau jalan yang rata kita selusuri, kedua-duanya menyediakan risiko. Jalan berliku kadang membuat kita hilang kawalan lalu terbabas entah kemana. Jalan rata, yang lurus kadang terlalu membuai kita sehingga kita alpa, yang kesudahannya merosakkan perjalanan...

Lalu apakah pilihan kita? Jalan lurus atau yang penuh berliku....Entahlah..Sememangnya aku sendiri tiada jawapan untuk soalan itu. Kerana aku merasakan hidup aku berlalu dengan begitu sahaja tanpa perlu aku membuat sebarang keputusan untuk memilih jalan yang mana kerana pilihan itu telah dibuat dan sekarang aku hanya perlu menanggung segala risiko atas pilihan itu..

Tanpa aku sedari, terkadang aku agak menyesali kerana membuat "pilihan itu" . Tapi apakan dayaku lagi...? Segalanya telah berlalu...tiada apa yang perlu aku kesalkan lagi... Lagipun sebagai seorang lelaki, aku tidak seharusnya menarik sebarang kata-kata aku biarpun ia mungkin membawa impak yang besar...


Saturday, December 4, 2010

Tertinggalkan waktu...

Setiap perjalanan dalam hidup dan kehidupan ini diganggu oleh pertanyaan - dimana dan bagaimana ia berakhir? Mungkin saja pertanyaan sebegitu boleh disifatkan sebagai pertanyaan nakal kerana ia juga yang membuatkan manusia terburu-buru, tidak sabar, dan terlalu mudah membuat anggapan. Lalu kemudiannya membiarkan hampir setiap keindahan pengalaman seharian dalam kehidupan ini berlalu begitu sahaja. Ibarat kita melintasi kawasan menghijau -  kerana tidak sabar untuk sampai ke destinasinya kita mungkin saja membiarkan pemandangan itu berlalu begitu sahaja. Sedangkan hal sebegitu mungkin tidak akan kita nikmati serta rasai lagi untuk kali kedua kedua dan seterusnya... Itulah pengalaman pertama dan terakhir.

kadang-kadang aku terlalu mengejar sesuatu yang amat sukar sehinggakan aku melupakan keindahan-keindahan yang hadir setiap hari di sisi ku. Malah aku tidak menghargai benda- benda sekeliling sehinggakan aku kehilangannya... Mungkin segalanya telah terlambat, namun sinar itu masih ada walau agak sukar untuk dilihat...

Focus on the beauty, and begin to breath in the energy within....