Friday, August 5, 2011

Dari Sinar Mata 5

Di depan mata ada 10 helai tisu yang mempunyai 10 nombor. Rasanya dah dekat setengah jam aku merenung tisu-tisu ni. Apa yang ditunggu sudah ada depan mata, namun tiada apa tindakan yang dilakukan. Padahal aritu beria sangat nak nombor telefon budak tu. Sekarang dah dapat tak tahu nak buat apa pulak. Sungguh aneh perasaan ni. Tiba-tiba datang keraguan yang menyentap rasa di hati.adeh...

013-XXXXXX5... nombor telefon Atie di dail lambat-lambat. Hati pulak berdebar-debar. Rasa ni macam pertama kali nak call budak perempuan zaman sekolah dulu je. Waktu tu aku ni bukanlah jenis lelaki yang suka usik-usik budak perempuan. Kalau tegur pun time ada hal-hal penting je. Bukan nak menyombong, tapi memang aku jarang sangat cakap dengan budak perempuan. Tapi sebagai lelaki normal, dah tentu aku pun jatuh cinta jugak. Masa tu kalau couple biasanya dengan budak kelas sendiri atau kelas sebelah je.Hati aku dah berkenan dengan sorang awek ni. Lalu aku usaha cari nombor telefon dia. Tapi bila nak call macam ni la rasanya. Berdebar tak tentu pasal....

"Sebelum call, kau kena pikir paling kurang 5 soalan dulu" Tu pesan Si Mirul untuk aku. Katanya takut tiba-tiba diam takde benda nak cakap.Rugi je kredit tu. Entah boleh pakai ke tak tips si Mirul tu. Dah macam nak interview pulak kalau prepare soalan ni.haha.

Butang call ditekan. Debaran makin terasa. Buat malu je kalau Atie tau aku berdebar camni.

"Hello" Terdengar suara di hujung talian. Sah memang suara dia. Aku takut jugak kalau-kalau dia bagi nombor bapak ke kat aku, tak pasal-pasal kena marah nanti..haha

"Hello, ni Atie ke?" Antara keluar dengan tak je suara aku ni.

"Ye, Atie sini. Sape ni ye?" Suara dia yang comel tu menusuk telinga. Terasa hilang sikit debaran dihati...hehe

"Saya ni regular customer awak," Pendek je aku balas dengan harapan dia faham.

"Ooo yang suka mintak tisu tu eh?" Dia macam nak tergelak je. Amboi nakal nampak.

"A'ah yang tu la. Saya ganggu awak ke ni?" gile sopan ayat aku ni..

"Taklah. saya tengah rehat-rehat sambil layan FB je ni" ade FB tu. nak mintak ke taknak dia FB ni ek?

"Rajin awak layan FB eh, mesti selalu update status ni kan?"

"Taklah, saya saja tengok perkembangan kawan-kawan. Nak tanya sikit boleh?"

"Boleh je, tanyala" Mintak-mintak la dia tak tanya yang bukan-bukan.

"Kenapa ye awak beria-ria nak nombor telefon saya?" Ah soalan ni jugak yang ditanya.

"Emm sebab saya nak kenal awak" Boleh pakai kot jawapan ni.

"Tapi boleh je kenal kat kedai tu kan?"

"Saya taknak ganggu awak kerja, kalau saya ajak awak borak time awak kerja, marah pulak bos awak nanti,hehe" Dia tergelak sama.

"Pandai jugak awak buat lawak eh, ingatkan serius je"

"Kalau nak serius je, cepat tua nanti," Bahagia pulak terasa.

Agak lama jugak perbualan aku dengan Atie. Banyak jugak la yang aku tahu pasal dia. Yang penting aku dah rasa kekok nak borak dengan dia sebab dia jenis yang santai je. Takdela nak skema sangat. Tu yang aku suka. Dalam hati tiba-tiba rasa macam ada taman. hee~

Macam biasa la, bersambung lagi...~


credit to rensquared
~ Tak salah mencuba, cuma janganlah sampai memaksa ~

2 comments:

NMH said...

terjatuh chenta dengan cerita ni..err

Azwan Aziz said...

Thanks NMH...hee :)