Wednesday, July 25, 2012

Bertemu lagi Ramadhan

Pertama-tama sekali ingin aku ucapkan kesyukuran yang tidak terhingga ke hadrat Ilahi kerana masih memberi peluang kepadaku untuksekali lagi menjadi tetamu Ramadhan.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, aku pastilah berpuasa sebagaimana yang dituntut Islam. Puasa di rumah sendiri ni lagi best dari berpuasa di perantauan. Hari-hari boleh berbuka dengan family. Banyak jugak aku baca status FB kawan-kawan yang bekerja di luar kelate yang ingin balik berpuasa di kampung halaman masing-masing. Kira aku ni beruntung sebab dapat kerja kat negeri tanah tumpah darahku ni.hehe.

Teringat pulak kisah Ramadhan 2010 dimana aku mula menulis cerpen bersiri Cinta Bazar Ramadhan. Masa tu aku tengah menganggur. Menulis sambil jaga baby. Dan tak sangka betul cerpen aku tu mendapat sambutan yang luar jangkaaan. memang rasa seronok sangat masa tu sebab orang dok tunggu-tunggu sambungan cerita tu. Masa tu jugak aku bukak blog ni. Sebab nak kongsi hasil karya aku yang lain. Kalau ada yang rasa nak baca cerpen ni sila klik link kat sebelah ni ---->

Ramadhan 2011 meninggalkan suatu kisah sedih. Pemergiaan seorang sahabat maya memang betul-betul memberi kesan pada aku. Walaupun kami tak pernah bersua muka namun hubungan kami terasa rapat. Arwah selalu komen dan bagi semangat. Banyak bergurau senda. Memang arwah seorang yang sangat baik. Tapi setiap yang hidup pasti mati. Itu hakikat. Aku hanya mampu mendoakan yang terbaik buat arwah disana. Moga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Di kesempatan ini aku jugak nak mengucapkan selamat berpuasa pada semua. Moga puasa kita tahun ni lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya. Mintak maaf jugak andai ada tersalah kata.



~ Allah sengaja menduga kita, dimana KESABARAN manusia ~

Tuesday, July 17, 2012

Status FB Setengah Tahun Pertama 2012

"...apa nak dikata?..." (Tue, 14 Feb 2012 15:15:04 GMT)


"...dah agak lama rasanya gua tak pakai tie..." (Wed, 15 Feb 2012 14:49:36 GMT)


"...setahun telah berlalu..." (Thu, 16 Feb 2012 00:29:54 GMT)


"...please let me know that my one bad day will end..." (Thu, 16 Feb 2012 13:33:13 GMT)


"...bila keyakinan mula goyah, hati mula menjadi resah..." (Mon, 20 Feb 2012 14:05:11 GMT)


"...walaupun dah minum neskepe, gua tetap rasa malas nak pegi keje..." (Tue, 21 Feb 2012 00:22:13 GMT)


"...when lies become the truth..." (Thu, 23 Feb 2012 14:01:43 GMT)


"...best jugak cuti hari ahad ni, banyak cite best kat astro ceria...haha..." (Sun, 26 Feb 2012 03:48:54 GMT)


"...suddenly i forgot how to smile..." (Tue, 28 Feb 2012 14:13:46 GMT)

Sunday, July 15, 2012

Liga Super Kami yang Pegang!




Pasukan Kelantan The Red Warriors sekali lagi melakar sejarah apabila menjuarai Liga Super Malaysia untuk dua tahun berturut-turut setelah menjaya mendapatkan Piala FA Mei lalu. Kemenangan ini sekaligus memberi kegembiraan kepada seluruh rakyat Kelantan setelah pasukan kesayangan mereka ini menghadapi liku-liku pahit manis sepanjang berlangsungnya Liga Super tahun ini.

Aku juga tidak melepaskan peluang untuk turut sama bersama para penyokong untuk ke stadium bagi meraikan kejayaan ini. Walaupun perjalanan untuk ke stadium agak perit, namun ianya tetap berbaloi. Walaupun kelantan telah mengesahkan Takhta juara, namun rekod tanpa kalah dilaman sendiri harus dipertahankan. Apatah lagi sebagai perlawanan penutup liga, dihadapan 18ribu penyokong, pasukan kelantan perlu menang. 

Sunday, July 8, 2012

Kelantan Juara Berganda

07.07.2012
8.30am

Aku tengah ready nak gi keje, tiba-tiba kaki rasa terseliuh pulak. Adoi ni yang malas, camne nak drive gi keje? dahla aku pakai kereta manual. Lepas urut-urut sikit aku gagahi jua pergi kerja, pekerja contoh la katakan.haha.
Nasib baik aku cuma kerja halfday ke arini. Apih dah kompom tiket bola malam ni dah beli. Tak kira camne aku kena gi stadium malam ni. Kalau kelate menang, kelate bakal dinobatkan Juara Liga Super 2012.

5.30pm
Aku bertolak ke stadium. Leceh betul bila drive kalau jalan jam, dahla kaki masih sakit. Dekat 6.30 baru sampai stadium. Parking pulak dah penuh. kena parking jauh sikit. lagi leceh nak jalan pasal kaki sakit lagi ni. Aku teruskan jua langkah.

7.45pm
Lepas solat maghrib kat surau berdekatan aku dan Apih masuk stadium. Kawasan scoreboard memang dah penuh. Aku pun ajak Apih lepak kat curva berdekatan Ultras kelantan. Boleh jugak aku bersorak nanti..haha.

8.55pm 
Game start. Aku layan macam biasa. Mula-mula nampak Perak macam kuat je menyerang. Risau pulak seketika. Tapi lepas dapat gol pertama pertahan perak mula longgar sampai kelate dapat score 5 gol untuk 1st half je. Ni memang jarang berlaku. memang berbaloi pengorbanan aku datang stadium malam ni.haha

10.10
Start 2nd half. indra dapat score gol ke-6 seterusnya mencipta hatrik untuk diri beliau. Dia memang nampak superb malam ni.matyo pun tak dapat nak score malam ni. 

lebih kurang 10.45
Game tamat. kelantan menang bergaya 6-0 seterusnya dinobatkan Juara Liga Super 2012. Seluruh penyokong setia The Red Warriors bersorak gembira. Setelah mengharungi musim yang sangat mencabar, akhirnya kelate membuktikan mereka adalah satu-satunya pasukan yang mampu menyelamatkan maruah negara dengan mengenepikan Lions xii. Kedengaran jua bunga api pom pang pom pang diluar sana. memang meriah sampai aku tengok penyokong macam taknak balik je, Cuma yang tak best takde upacara penyampaian piala malam ni. Mungkin nak tunggu habis musim dulu kot.

11.00pm
keluar stadium malan kat foodcourt sambil layan nadi arena.

11.30pm
berambus balik. Time sampai kat parking keta, aku jumpa ngan dua tiga orang player kelate jalan kaki lalu kat situ tapi aku tak tegur sebab aku segan.kahkahkah

Tahniah pada pasukan Kelantan the Red Warriors kerana telah berjaya mendapat 2 piala untuk tahun ni. Misi untuk dapatkan lagi satu piala iaitu Piala Malaysia pulak. Sama-samalah kita nantikan lepas raya nanti.


~ Alhamdulillah ~