Sunday, January 30, 2011

Antara Mimpi, Maruah dan Piala Sumbangsih

Makluman: Entri ini mungkin mengguris hati sesetengah pihak. Harap maaf andai ada yang terasa.



Ini semalam punya cerita. Akibat terlalu excited untuk menantikan pertemuan sulung Kelate VS Selangor, aku telah mengalami satu mimpi buruk. Aku bermimpi Kelate telah tewas ditangan Selongor dengan keputusan 2-0. Aku yang tersedar secara tiba-tiba terasa panas hati. Ah mimpi selalunya terbalik, aku cuba menyedapkan hati sendiri.Namun aku tetap tidak tenang kerana rekod permainan Kelate dalam 2,3 perlawanan persahabatan agak buruk.

Malam menjelma jua.Seperti biasa aku akan lepak kat kopitiam sepupu aku bersama sepupu-sepupu yang lain. Walaupun terasa nak ke shah alam, namun terpaksa aku batalkan atas sebab-sebab yang tak boleh dielakkan. Tepat jam 8.50 malam, game bermula. Aku dah mula berdebar-debar. Bagi aku ni bukan setakat perlawanan bola, ni perlawanan yang menentukan maruah Kelate. Banyak pihak yang cuba menjatuhkan Kelate disaat kami mula bangkit. Untuk berita penuh mengenai komplot menjatuhkan Kelate boleh tengok kat KelantanFA.com.

Ternyata Kelate bermula garang dengan sokongan beribu lautan merah. Aku pulak rasa jeles sebab tak dapat bersama di stadium untuk bagi sokongan. Dalam minit ke-7 Kelate mendapat sepakan penalti sebab pemain Selangor menjatuhkan pemain Kelate dalam kotak penalti. Sepakan penalti tu mudah disempurnakan oleh Nor Shahrul Idlan yang memberikan gol pertama buat pasukan Kelate. Permainan nampak seimbang sebab Kelate hebat di bahagian pertahanan, manakala Selangor pulak hebat di bahagian serangan. Namun Kelate mendapat peluang sekali lagi untuk menjaringkan gol bila Piya menyempurnakan sepakan percuma terus ke gawang Selangor. Keputusan penuh Kelate menang 2-0..Rupanya mimpi aku betul-betul terbalik.hahaha.

Kelantan akhirnya berjaya membawa pulang Piala Sumbangsih Buat pertama kali. Kemenangan ni memang sangat bermakna buat The Red Warriors dan seluruh rakyat Kelate.Walaupun dilanda pelbagai kontroversi sejak bermula tahun 2011, namun kami tetap dapat buktikan bahawa kami tetap mampu terus hebat, biarpun tanpa pemain hebat yang telah keluar dari pasukan Kelate.

Aku rasa kelakar jugak dengan komen K.Devan (coach selangor). Katanya Kelate dapat gol percuma je malam ni. Memang tak dinafikan kalau menang dengan gol penalti memang la tak glamer. Tapi gol Piya tu bukan senang nak buat. Selangor pun dapat banyak sepakan percuma depan pintu gol. Tapi ada ke yang terus masuk macam Piya? takde kan? dah kalah terima jela..hahaha..Yang lebih kelakar bila tengok muka ketat orang-orang besar yang banyak bantu Selangor dan jatuhkan Kelate bila Kelate diumumkan KELATE JUARA. Kami gelak beramai-ramai kat kopitiam tu. kahkahkah!



Khairul Fahmi aka Apex diumumkan sebagai Man of The Match.. Memang dia patut dapat. Kalau dia takde, banyak jugak la gol selangor dapat.huhu. Tahniah2..


.:. Ingat pesan Tok Guru Nik Aziz: kalau rasa kita dianiaya, berdoa dengan Allah kerana Allah Maha Adil. DIA pasti tunjukkan keadilan, kalau bukan sekarang pun, di akhirat kelak pasti dibalas jua...

Friday, January 28, 2011

Ada Apa Dengan Persaingan?

"...Seriously aku tak suka persaingan..."

Walaupun ayat diatas berbunyi seperti kata-kata seorang loser, namun perlukah aku kesah dengan tanggapan orang lain? haha. Sedari kecik, aku memang jenis yang agak pendiam. Kalau ada yang nak berebut sesuatu, memang aku bagi je tanpa memberi sebarang tentangan.Sebabnya? aku malas nak pikir banyak. Buat sesak otak aku je. Daripada aku bersaing untuk merebut satu benda, baik aku cari sesuatu yang sama nilai ataupun lebih bernilai.

Persaingan melibatkan tenaga. Aku paling malas nak keluarkan tenaga aku untuk perkara yang remeh temeh. Bukan aku mudah mengalah, cuma malas nak tambah masalah. Walaupun aku dah expert bab stress management, namun kepala otak aku tetap gagal berfungsi sepenuhnya andai aku mengalami stress. Baik aku jauhkan diri dari sebarang masalah-masalah yang membawa stress padaku..

"Takkan lu nak lepaskan macam tu je bro? Tak sayang ke?"

Sayang memangla sayang, tapi kalau dah buat sesak kepala otak, takde gunanya jugak kan? Dia ada mata, dia ada otak.. Dia boleh nampak aku siapa, dia boleh pikir seberapa baguskah aku...kalau aku dah tak cukup bagus dimatanya, takkan aku nak merayu-rayu.. gua bukan mat leleh nak merayu-rayu ni...

"BMW : Best Man Win"

Memang betol, tapi kalau dia dah nampak yang tu best dimatanya, takkan aku nak kemukan hujah bahawa aku the best? siapa aku untuk bagi markah dan katakan aku the best? Biasala kalau dah cantik, pasti ramai yang tengok, ramai yang berkenan. Dalam aspek BMW ni yang paling penting effort dan bagaimana kriteria yang boleh dikatakan BEST. Meskipun ada yang kata akulah the best, tapi kalau dia nampak yang lain the best, apa aku nak buat? 

"Macamana Lu nak bisnes kalau malas nak bersaing?Lingkup la lu bro kalau asik mengalah je..."

Ye, dalam bisnes semuanya perlu bersaing, perlu berebut. Sampai ada yang main bomoh semata-mata nak bagi laris bisnes dan lingkupkan pesaing. Tapi pada aku, semuanya terserah pada kita. Andai kita bagi servis bagus, produj bagus, pasti customer puas hati. Tak payah promosi pun dia pasti datang lagi. 

"Tapi persaingan pun ada yang sihat bro..contohnya bersaing nak dapat no 1 dalam kelas.."

Iyala tu. memang sihat pun.. kalau dah sihat sangat kenapa mesti bersaing? bila dah nama bersaing, mesti wujud elemen bertanding, elemen nak jadi no 1, elemen pentingkan diri, elemen hasad dengki.. jadi sihat lagi ke tu? lainla kalau persaingan lumba lari..memang sihat la sebab berlari...haha..

Ni pandangan personal aku. harap maaf andai ada yang tak setuju. aku cuma manusia biasa...

So Troublesome....

Gua Tak Emo, Gua Kecewa Je...

x

Wednesday, January 26, 2011

Sukahati je curi karya orang!

Tiba-tiba rasa nak emo plak hari ni disebabkan beberapa perkara... yang lain-lain tu tak payah citela.. yang aku nak cite pasal ada orang sukahati ambik karya aku, pastu letak kat blog dia... siap tukar tajuk tu walaupun content memang sebijik... hati yang dah sedia panas, bertambah la panasnya... kalau nak share dengan pembaca blog dia sekalipun, at least bagila kredit kat aku, si penulis yang memerah otak nak menulis dan menaip ni...

betul la cakap member aku, selagi barang kita ni dalam bentuk digital, memang takkan terelak daripada kena copy tak kirala gambar, video, muzik  ataupun penulisan.

support kempen SAY NO TO COPY PASTE BY BRO FARHANRAZAK

CREDIT TO FARHANRAZAK.BLOGSPOT.COM


**ade sape2 kenal tak si nabila sani dan blog skemembaca ni?

Sunday, January 23, 2011

Lagenda Budak Sirap

Pemberitahuan: Cerita ini langsung tiada kena-mengena dengan diri penulis, kaum kerabat beliau, mahupun kucing hitam belaan beliau.



Maka tersebutlah kisah di sebuah kampung terdapat seorang pemuda yang mempunyai tabiat yang agak pelik. Pemuda yang bernama Sarip itu amatlah suka akan air sirap. Setiap kali sebelum makan dan selepas makan, pasti air sirap yang menjadi kewajipan baginya. Puas ibunya menyuruh dia meminum air lain, tapi dia sekali-kali tidak akan menghiraukan kata-kata ibunya. Malah pernah jua ibunya menyediakan air Fresh Orange dimana buah oren yang digunakan adalah diimport khas dari China. Tetapi tidak jua mahu diminum oleh Sarip.

Istimewanya Sarip ni bukan sahaja dia suka minum sirap, bahkan dia juga amat mahir membuat air sirap yang sangatla sedap. Setiap orang yang mencuba segelas air sirap buatan Sarip pasti akan minum 2 gelas, bagi yang minum 2 gelas, pasti nak minum 4 gelas. begitulah seterusnya mengikut gandaan dua. Disebabkan kebolehannya yang luar biasa itu, dia pasti menjadi orang pertama yang dijemput untuk menyediakan air sirap jika ada sebarang kenduri yang dibuat di kampungnya.

Disebabkan harga gula naik mendadak, maka amatlah marah Bapanya Sarip iaitu Dollah. Dia seringkali menyalahkan Rokiah, ibunya Sarip kerana terlalu banyak minum sirap ketika mengandungkan Sarip dahulu yang menyebabkan sarip tiada mahu meminum air lain selain air sirap. Rokiah pula menyalahkan suaminya kerana tidak membeli susu Anmum ketika dia mengandung dan dia terpaksa minum sirap kerana hanya ada sirap dirumahnya ketika itu.Maka bertelagahlah pasangan suami isteri itu dari pagi sampai ke petang.

Sementara itu, sarip yang sedang syok memancing sambil minum air sirap kegemarannya di sergah oleh Meon, budak suruhan Tok Ketua. Akibatnya terpelantinglah botol air sirap Sarip kedalam sungai. Tiba-tiba muncul ikan-ikan dalam jumlah yang sangat banyak. Ikan pun suka akan kelazatan sirap buatan sarip.

"Weh ape main sergah-sergah ni? Rugi je sirap aku bagi minum kat ikan tu," sarip memamg amat pantang kalau air sirapnya dibazirkan.

"Sorry Sarip, ni emergency case. Tok ketua nak jumpa kau sekarang jugak. sangat penting katanya," balas meon dengan termengah-mengah seolah-olah baru lepas dikejar serigala jadian.

Lalu sarip pun segera ke rumah Tok ketua kerana dia amat terhutang budi dengan Tok ketua yang selalu membelanjanya minum air Sirap di gerai Salmah Janda. Setibanya dia dirumah Tok ketua, kelihatan ramai orang kampung sedang menyiapkan khemah dan sebagainya seolah-olah ingin membuat kenduri kahwin.namun sarip tidak tahu siapakah yang akan berkahwin kerana tidak pula sarip menerima jemputan daripada sesiapa.

"Baguslah kau datang Sarip, cepat sediakan air sirap istimewa. YB wakil rakyat akan datang melawat kampung kita petang ni," nampak kalut saja Tok Ketua hari ni. maklumla YB nak datang.

Sarip hanya mengikut sahaja arahan Tok ketua. Lagipun memang dia selalu buatkan air sirap setiap kali ada kenduri besar di kampungnya. Ada juga yang cuba pandang-pandang jeling-jeling untuk mengetahui rahsia apakah yang dilakukan oleh Sarip sehingga ada yang pernah menggigit gelas kerana terlampau sedapnya air sirap buatan sarip.namun mereka hampa kerana cara yang digunakan oelh sarip sama sahaja dengan cara orang lain membuat air sirap. Tiada ramuan istimewa ataupun cara yang luarbiasa.

Tepat jam 3 petang, maka datanglah YB wakil rakyat diiringi oleh 18 orang bodyguardnya yang mempunyai body tough seperti The Rock dan memakai sut hitam ala-ala mafia. Namun terselit jua seorang gadis yang amatlah cun sehingga ada pemuda kampung itu terlanggar tiang akibat terlalu asyik memandang gadis tersebut. Gadis tersebut bernama Sofia yang juga merupakan anak kepada YB berkenaan. Walaupun begitu, sarip tidak mempedulikan semua itu kerana merasa tugasnya sudah selesai. Dia lebih selesa melayan PSP sambil menyedut air sirap buatannya.

Sesudah acara lawatan kampung, maka tibalah masa untuk acara makan-makan. Yb serta anak gadisnya dijemput untuk makan makanan yang enak-enak yang disediakan oleh orang kampung. Tiba-tiba YB bangun dengan muka yang suspen.

"Siapa yang buat air sirap ni? Saya mahu berjumpa dengannya?" Tiba-tiba YB itu bersuara dengan nada yang serius. maka cuak lah Tok ketua mendengar kata-kata YB tersebut.Lalu dia segera mengarahkan Meon untuk memanggil Sarip. sarip yang sedang leka bermain PSP menghempuk kepala Meon kerana mengganggu masanya untuk bersenang lenang.Namun dia tetap jua mengikut meon kerumah tok ketua.

Setibanya dia di rumah Tok ketua, dia berasa amat hairan kerana suasana sunyi sepi.Selalunya orang kampung itu suka memekak kalau ada kenduri sebegini.Tok ketua juga kelihatan pucat seperti baru make-up.

"Jadi kamulah pemuda yang menyediakan air sirap ni?" Yb itu segera menyoalnya. Sarip hanya mengangguk kerana dia turut merasa ketakutan.

"Siapa nama kamu?"

"Sarip Yb. Tapi orang kampung panggil saya Sarip Sirap atau Mr SS,"

Tiba-tiba Yb itu senyum dan berkata "Sarip, sudikah kamu mengahwini anak gadis saya?"

Kata-kata YB itu amatlah mengejutkan Sarip dan seluruh warga kampung sehingga ada yang terjatuh dari kerusi, tidak kurang juga yang tercekik tulang ikan.

sarip yang terpinga-pinga dengan pertanyaan YB itu tiba-tiba terpandang akan Sofia yang cun-melecun.Dia pun segera bersetuju setelah melihat senyuman Sofia yang manis seperti air Sirap buatannya. Seluruh kampung bersorak kegembiraan dan ada segelintir pemuda dan duda yang kecewa dengan berita itu.

Selepas berkahwin dengan Sofia, sarip mula menceburkan diri dalam bidang keusahawanan dengan membuat sirap dengan jenamanya sendiri yang diberi nama Sirap sarip yang menggunakan tagline "sedap sehingga menggigit gelas".Perniagaannya semakin maju sehingga dieksport ke New York serta Afrika Selatan.

Begitulah kisah Legenda Budak Sirap yang menjadi terkenal hanya kerana segelas AIR SIRAP... 







Aku: aku dapat idea tulis cite ni time minum air sirap...haha... sudi-sudikanlah diri anda untuk memberi komen barang sekilo dua...hehe


x

Thursday, January 20, 2011

Andai mampu kumiliki

Selepas aku melawat blog SoMe FueL FoR YoUr EnGiNe , tiba-tiba aku terasa nak menulis sesuatu pasal kereta

Selepas aku berjaya mendapat lesen kereta dan motosikal sekaligus pada umur 18 tahun, aku mula berjinak-jinak dalam dunia permotoran ni. Mas tu jugakla aku curi-curi drive kereta Abah aku. Disebabkan Abah aku bimbang aku calarkan atau kemekkan keretanya, maka dia pun belikan sebuah kereta Datsun 120y untuk aku. Kalau eksiden pun tak kisah sangat sebab kereta memang dah buruk pun katanya. Aku yang tengah gila nak drive masa tu layankan je walaupun kereta buruk. Asalkan boleh jalan. Sementara menunggu untuk masuk matrik, banyak kali jugak aku bawak kereta tu jalan-jalan bersama kawan-kawan yang sama-sama takde keje masa tu. *haha*.

Bila aku dah meningkat dewasa (kereta Datsun tu pun dah dijual), aku mula mengenali banyak kereta-kereta yang hebat-hebat di dunia. Walaupun kereta-kereta buatan Eropah seperti BMW dan Mercedes nampak hebat, namun aku lebih berminat pada kereta buatan Jepun. Salah satu kereta yang aku minat ialah Mazda RX-7. Aku jumpa kereta ni masa layan anime Initial D. Kereta ni memang sangat memikat, walaupun aku hanya tengok dalam versi kartun je.huhu. Syamsul Yusoff bakar je sebijik RX-7 ni dalam Evolusi KL Drift 2.huhu

Cun kan???
.
Selain kereta ni, aku jugak sangatla meleleh air liur bila terpandang Nissan Skyline R34.  Kereta ni pun ada dalam anime Initial D jugak. Bila tengok aje rekaannya yang menggerunkan, pasti orang yang drive kereta ni nampak sangat cool dan hebat.hehe.

Nampak garang dan kebal

Namun dalam realiti hari ni, aku rasa tak sesuai la kalau bawak kereta ni. Dengan keadaan jalan kat Malaysia yang banyak lubang ni, bikin rosak je kalau beli kereta mahal-mahal. Tapi aku tetap berhajat untuk beli kereta ni. Honda Civic Type-R.hehe







Ni semua angan-angan aku jela buat masa sekarang sebab nak bayar down payment Saga BLM pun belum tentu aku mampu.hee


Aku: Apa guna kereta power kalau speed limit 60Kmj je...haha

Tuesday, January 18, 2011

Aku kagum dengan mereka

Setiap kali terpandang bangunan tinggi dan besar-besar yang tersergam indah, aku pasti kagum. Aku kagum dengan kesungguhan manusia yang menciptanya. Aku kagum dengan keunikan senibinanya. Aku kagum dengan daya tarikannya.

Aku kagum dengan Arkitek yang mampu mencorakkan sebuah binaan yang indah dan unik.
Aku kagum dengan Jurutera yang mampu mengarahkan pembinaan binaan itu.

Namun aku lebih kagum pada Buruh Binaan yang mampu merealisasikan binaan itu daripada sekeping lukisan dari seorang Arkitek. Mereka yang melaksanakannya. Mereka yang mahir dan berani melakukannya. Mereka juga yang membanting tulang di terik matahari untuk menjayakan binaan itu. Tapi siapa yang mendapat nama? 

Ya, pasti Arkitek yang mendapat nama atas hasil kesungguhan mereka mencorak sebuah binaan. Juga Jurutera yang penat lelah mengarahkan projek binaan itu. Dan tiada siapa yang akan memberi sedikit penghargaan buat 'Tukang pencipta". Kata mereka, itu sudah menjadi tanggungjawab mereka sebagai pekerja, jadi tiada apa perlu dibangkitkan.

Seharusnya kita sedar, semua ini tak akan terhasil tanpa penat lelah mereka, tanpa kemahiran mereka, tanpa kesungguhan dan keberanian mereka. 

Buat semua Buruh Binaan, entri ini khas untuk anda kerana Aku kagum dengan mereka...

Sekadar gambar hiasan from kosmo online

Aku: Jangan terlalu angkuh ketika anda diatas kerana anda tidak akan selamanya kekal disitu


x

Monday, January 17, 2011

Haruskah diriku menanti keajaiban...?

Hidup tak selalunya indah,
tak selalunya ada pelangi,
kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada.
kadang-kadang... bilamana malapetaka tu datang,
terasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo,
rasa macam dah tak mampu nak bangkit,
rasa macam dah tak mampu nak hela nafas..

-rooftop rant by hlovate-


Kalau nak diikutkan, dah banyak kali aku mengeluh.bukan diri ini tak tahu nak bersyukur, malah aku amat2 bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. tapi kadang2 bila berfikir tentang masa depan yang masih kelam tak bercahaya ni, aku jadi tak tentu arah. seringkali aku berharap sesuatu yang susah untuk dimengertikan oleh orang sekeliling. aku manusia biasa, aku punyai impian, aku punyai harapan. Tipulah kalau aku kata aku langsung tak jealous dengan kawan2 yang dah punyai sesuatu yang dapat mereka banggakan. malah sentiasa aku bayangkan aku dah ketinggalan jauh ke belakang. masih lagi menoleh masa silam yang bahagia kerana takut untuk hadapi masa hadapan yang belum tentu dapat memberi kebahagiaan yang serupa.

Terkadang aku takut untuk moving forward kerana bimbang tidak mampu untuk menghadapinya. mungkin aku dah termasuk dalam golongan yang takut nak hadapi kenyataaan bilamana hidup tak lagi seindah impian.. reality bites, it hurts more than what people can see...if i have to choose, i will choose to be a kid forever...

Bekas rakan sekerja dulu penah cakap "awak kena keluar dari awak punya comfort zone, try to be more independent.." masa tu aku hanya mengangguk..mengiakan dalam hati tentang sebaris nasihat tu... namun bukan suatu yg mudah untuk berubah.. mungkin aku dah mula hilang keyakinan diri... mungkin juga azwan yang dulu telah terkunci di suatu sudut dan melahirkan the another side of azwan yang tak mampu hidup sendiri...

Seringkali aku berkata kalau... kalau lah aku kaya, kalaulah aku itu dan ini... semuanya angan2 yang indah2 belaka... seolah dunia ini boleh diubah dengan hanya bermimpi...akhirnya aku sedar. realiti bukanlah seperti novel atau movie yang ade happy ending, ia suatu yg unpredictable... sesuatu yang harus aku usahakan agar tercapai hajat dihati...

atau haruskah diriku menanti keajaiban...?


Tak perlu kau berlari
Mengejar impian tak pasti
Hari ini juga mimpi
Maka biarkan ia datang
Di hatimu...









Live well or Live Hell... you choose...

Thursday, January 13, 2011

Dalam Terang Ia Sembunyi

Artist: Damasutra
Song: Seribu Bayangan
Composer/Lyric: Awang BPR / S Amin Shahab


Kau masih menduga sehingga kini
Andai ku bersenda dengan teka teki
Seribu bayangan aku gambarkan
Masih lagi kau tak mengerti

Sedalamnya lautan tingginya bulan
Bisa disentuh dengan pengetahuan
Sepahitnya henpedu bisa ditelan
Jika itulah penawarnya

Inikan pula perasaan
Yang lahir dari jiwa
Dan kita sama sama merasa
Denyut kasihnya

Bukan sengaja aku merahsiakan cinta
Tapi curiga kau kan tersalah sangka
Kerana kita rasa bangga bila dipuja
Dan rasa keji bila dihina

Kerna kita menolak segala bencana
Dan asyik bergembira dengan nikmatnya
Sedangkan semua ini adalah takdirNya
Dan kita harus bersyukur sentiasa

Bukannya teka teki gurauan hati
Sekadar melindung kasih yang tersembunyi
Bukan mudah mencari kasih abadi
Dalam terang ia sembunyi


Aku terpesona bila dengar bait-bait lirik lagu ni. Betapa puitis dan mendalam maksud yang ingin disampaikan. Bagi aku, lagu-lagu pada zaman 90-an ni lebih banyak kelebihan dan kekuatannya sebab mempunyai maksud yang sukar dimengertikan. dan sebab tu jugak aku rasa lagu-lagu zaman rock kapak ni still menjadi pujaan ramai sehingga hari ini.


Bukan mudah mencari kasih abadi, Dalam Terang Ia Sembunyi...

Tuesday, January 11, 2011

I'm not Perfect, but I used to be a Prefect

Pieces of my Memories

Location: SK Ismail Petra 1
Year: 1996-1998 (Standard 4-6)


Semuanya bermula pada penghujung tahun 96.Masa tu aku darjah 4. Lepas je dapat result exam akhir tahun, Arwah Cikgu Hasnah tanya aku samada aku minat tak untuk jadi pengawas bagi sessi tahun depan dan seterusnya. Masa tu aku agak pemalas sket, tapi result aku paling ok dalam class tu. Aku pun berfikir sejenak. Jadi pengawas ni mesti leceh, kena datang awal, kena jadi skema, kena buat macam-macam kerja pulak. Aku yang agak pemalu masa tu memang taknak jadi pengawas ni. Tapi bila aku pandang je muka Arwah, aku jadi macam sukar untuk katakan tidak pada tawaran tu, lalu aku setuju jela.

Bila naik darjah 5, aku dapat naik class no 1 sebab result ok. Maka bermula la tugas aku sebagai pengawas. Masa tu jugakla aku start pakai tie sampaila masuk U. Aku dapat tugas paling senang. Tunggu loceng berbunyi pastu ambik nama student yang datang lambat. kalau time perhimpunan plak, aku lepak je kat belakang. Rupanya rilek jugak jadi pengawas ni. Dahla terlepas kalo ade spot-check sebab kami pengawas ni la yang tolong selongkar barang-barang student lain. haha.

Namun suatu hari aku terkena jugak. Bak kata pepatah, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Begitulah nasib aku masa cikgu buat spot-check rambut budak-budak lelaki. Ingatkan aku terlepas, tapi aku pun kena jugak potong rambut oleh cikgu disiplin yang baru masuk skolah aku tu. ceh.

Naik darjah 6, aku dapat tugas lain. Kena jaga class budak darjah 5. Pagi-pagi kena lepak class dorang, pastu suruh dorang bersihkan kelas dengan kawasan dekat-dekat class dorang. Tapi yang hampehnya aku dapat class budak paling nakal. Dahla pasangan aku pun pengawas lelaki jugak. Pengawas lain dapat pasangan lelaki-perempuan untuk jaga 1 class. Tak semangat betul aku jadinya.huhu.

Arwah Cikgu Hasnah... (aku yg sedang posing ala2 model tu.haha)
Walaupun seseorang itu PREFECT, namun dia pun tak mungkin terlepas dari buat silap sebab manusia ni memang tak PERFECT...


Azwan: Al-Fatihah untuk Arwah Cikgu Hasnah...

x

Sunday, January 9, 2011

L for Love, L for Lie

Entri ini bukanlah mengenai lagu Rihanna LOVE the way you LIE, coz i never LOVE the way you LIE.

" Saya tipu awak sebab saya sayangkan awak, saya taknak awak terluka"

Boleh terima ke alasan camni? Sape yang tak sakit hati atau terluka bila dapat tahu kena tipu? Ianya akan lebih sakit bila dapat tahu kita ditipu daripada tahu kebenarannya dari awal. Malah mungkin kesakitan itu berganda-ganda jadinya. Lalu siapa perlu dipersalahkan? Mestila orang yang menipu tu bersalah. Tapi kalau dia tipu untuk kebaikan kita plak camne?

Seringkali dalam setiap perhubungan, kita mengharapkan yang terbaik. kasih setulus ikhlas, jujur dan setia sepenuh hati. Namun siapa mampu menduga hati manusia? Hati manusia sering berubah. Hati manusia mudah tersentuh, mudah jua melupakan, dan mudah juga menjadi alpa. Bila masuk bab tipu-menipu, ianya tetap sukar untuk ditafsirkan kenapa. Seribu alasan mungkin hadir untuk menutup sebuah penipuan. Seribu alasan boleh diberi, namun siapa dapat menipu hati sendiri? Sedikit sebanyak pasti terkesan dihati bila menipu.

Lebih memeritkan bila menipu sekeping hati yang tulus, mengharapkan balasan cinta yang ikhlas, namun hanya kepuraan yang diberi. Adilkah situasi ini padanya? mampukah dia menahan diri tatkala mengetahui kebenarannya? Pasti ia suatu yang sukar, bahkan mungkin membawa impak yang buruk padanya. Lalu mampukah si penipu bertanggungjawab?



It's better to know the truth even it's hurts...


Azwan: "me" from 4 years ago...

Saturday, January 8, 2011

Bang, ade jersi KFCM tak?

Disebabkan demam Piala Suzuki masih ada, dan demam Liga M bakal bermula, maka adik aku mengajak aku ke suatu tempat yang penuh dengan jualan jersi segala jenis pasukan yang glamer-glamer di dunia ni. Maka aku pun tanpa berfikir panjang terus setuju untuk mengikut beliau. Salah sorang sepupu aku turut serta dalam perjalanan mencari jersi nih.Nasib baik jugak sebab cuaca hari tu agak baik dari hari-hari sebelumnya.
Tempat yang aku maksudkan ialah Rantau Panjang. Bagi orang kelate, sure la tau tempat ni yang juga merupakan sempadan Kelate- Thailand. Tempat ni memang terkenal dengan barang-barang murah sebab duty-free.Macam-macam barang ade, daripada baju-baju, pinggan mangkuk sampaila ke hiasan pengantin pun ada jugak. Harga plak berbeza untuk setiap pelanggan. Bergantung pada kehebatan skill seseorang itu untuk tawar-menawar harga. Kadang-kadang boleh dapat sampai separuh dari harga asal.

Berbalik pada tujuan asal aku, aku nak cari jersi Malaysia.Maklumla pasukan Harimau Malaya kan tengah glamer sekarang.haha. Kami pun masuk ke sebuah kedai.

"Abe, jersi Malaysia ado dok? (Abang, jersi Malaysia ade tak?)" Tanya adik aku pada brader tuan kedai tu.

"Abih stok dik, loni laku jersi malaysia.(abis stok dik, sekarang ni laku jersi malaysia). Balas brader tu.

Adeh abis stok la pulak.Tak sangka aku populariti pasukan Malaysia dah meningkat sampai jersi pun dah habis stok.lalu kami pun ke kedai seterusnya. Agak sukar jugak la nak cari. nasib baik ade kat sebuah kedai yang dimiliki oleh seorang awek tomboy. Mungkin sebab kedai dia kat hujung sket, maka tak ramai yang datang. Kami memang bertuah, bukan aje dapat beli jersi malaysia, malah jumpa ngan awek Thai yang cun tahap artis Thai..(apekebende aku tulis ni?haha). 

sedang memilih yang mana berkenan dihati

Tiba-tiba aku bergurau dengan awek tomboy tu dengan bertanya " jersi keeper ade tak? saya minat betol ngn keeper malaysia si khairul fahmi tu"dia gelak je bila aku tanya camtu . manala ada jual jersi keeper.. kalo nak jugak kena mintak ngan apek la..haha


Macam-macam ada!

Kreatif tak restoran ni?

Tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya.Kami pun segera berambus dari situ sebab takut-takut terjadi banjir plak.kang takleh balik jadi leceh plak...


Tak sabar nak beli jersi baru The Red Warriors...hehe
Credit to www.userun.net
Azwan: Harap-harap TRW terus mara tahun ni...

Tuesday, January 4, 2011

Pieces of my Memories: Study di Bangunan tak Siap!

Location: MJSC Kota Putra
Year: 2002 (Form 4)

" Saya takleh study awal-awal, nanti saya lupa"

Itulah antara prinsip yang aku dan geng aku pegang zaman sekolah dulu (sampai masuk U kot..haha). Padahal ia sekadar alasan malas nak study sebenarnya.hehe. (Kepada yang masih study, sila jangan ikut prinsip diatas,hee).

Disebabkan prinsip ni la, aku and the geng menghadapi masalah besar time nak exam. Masa tu tiba-tiba je warden asrama jadi strict. Dulu ok je kalo lampu tak tutup sampai pagi pun, tapi tiba-tiba dia suruh lights off pukul 11.30. Disebabkan kami ni jenis study last minute, maka haru la kami seketika. Nak buat camne ni? study tak abis lagi, tapi lampu dah kena off? aku bukannya ada mata laser macam superman. Arghhh!!!

Tiba-tiba salah sorang member aku bagi cadangan, "apakata kita study kat bangunan tak siap tu...?" sambil menunjukkan kearah bangunan asrama budak junior yang tak siap lagi.Disebabkan dah takde pilihan lain, maka kami pun setuju dengan cadangan yang macam kurang masuk akal tu sebab sekarang dah pukul 12tengah malam, bukan tengahari.

Berbekalkan semangat all 4 one, one 4 all, maka kami pun menyusup masuk ke bangunan yang dah nak hampir siap tu.Bangunan tu ade 4 tingkat rasanya. Kami naik sampai tingkat 2 je. Mula-mula melangkah masuk pun aku dah seram. Gila betol la keje ni. Aku rasa muka masing-masing memang dah cuak, namun disebabkan dalam gelap, maka tak perasan sangat la.

Bila dah sampai tempat yang dituju, maka kitorang pun mula la study dengan berbekalkan lampu suluh. Dah mcam zaman jepun pulak rasanya.haha. Namun tiba-tiba kami diganggu makhluk halus. Memang sangat mengganggu perhatian kami. Lama kelamaan kami pun tak tahan dengan gangguan makhluk halus tersebut. Lalu kami pun membuat keputusan untuk balik semula ke bilik sebab memang tak tahan dengan gangguan makhluk tersebut yang membuatkan kami menjadi gatal-gatal.

"Celaka punya nyamuk!" kata salah sorang member aku yang bengang dengan makhluk tersebut.haha.

Bila dah sampai bilik masing-masing, kitorang terus je tido. Esoknya kitorang jawab exam cam biasa. Result tak payah tanya la berapa. Hahaha!

Ni la rupa bangunan tu.Tapi yang ni dah siap jadi Aspuri pun..haha


Moral of the story: Study la awal-awal! hahaha

Monday, January 3, 2011

Waiting For The End...

Linkin Park
Waiting for the End



Yeah, Yo
This is not the end
This is not the beginning
Just a voice like a riot
Rocking every revision
But you listen to the tone
And the violent rhythm
Though the words sound steady
Something emptys within 'em
We say yeah
With fists flying up in the air
Like we're holding onto something
Thats invisible there
'Cuz we're living at the mercy
Of the pain and the fear
Until we dead it
Forget it
Let it all disappear

Waiting for the end to come
Wishing I had strength to stand
This is not what I had planned
It's out of my control
Flying at the speed of light
Thoughts were spinning in my head
So many things were left unsaid
It's hard to let you go

I know what it takes to move on
I know how it feels to lie
All I wanna do
Is trade this life for something new
Holding on to what I haven't got


Sitting in an empty room
Trying to forget the past
This was never meant to last
I wish it wasn't so


I know what it takes to move on
I know how it feels to lie
All I wanna do
Is trade this life for something new
Holding on to what I haven't got

Yeah, Yeah
What was left
When that fire was gone
I thought it felt right
But that right was wrong
All caught up in the eye of the storm
And trying to figure out
What it's like moving on
And I don't even know
What kind of things I said
My mouth kept moving
And my mind went dead
Picking up the pieces
Now where to begin
The hardest part of ending
Is starting again

All I wanna do
Is trade this life for something new
Holding on to what I haven't got

This is not the end
This is not the beginning
Just a voice like a riot
Rocking every revision
(I'm holding on to what I haven't got)
But you listen to the tone
And the violent rhythm
Though the words sound steady
Something emptys within 'em
We say yeah
With fists flying up in the air
Like we're holding onto something
Thats invisible there
(Holding on to what I haven't got)
'Cuz we're living at the mercy
Of the pain and the fear
Until we dead it
Forget it
Let it all disappear





Azwan: currently addicted to this song!