Monday, December 5, 2011

Name Card Zaman Sekolah

Pieces of My Memories

masa ni Titanic tengah meletup di pawagam...haha


Pernah tengok tak name card camni? Kalau budak-budak yang sekolah zaman 90-an mesti ada yang pernah tengok. Aku buat name card ni masa darjah 6, tahun 98. Mula-mula aku tak minat sangat buat mende ni sebab aku fikir membazir je sume tu. Satu set kad  ni ada 12 keping dengan harga RM3. Aku yang pada masa tu lebih berminat melabur duit untuk beli komik DragonBall memang tak pandang benda-benda alah macam tu.haha

Pada aku, syarikat yang buat namecard ni memang sangat bijak dia punya marketing strategy. Diorang gunakan budak sekolah sebagai ejen untuk jual kad ni sume. Seingat aku syarikat yang keluarkan kad ni kat Penang. Bayangkan macamana pada zaman tu perniagaan diorang boleh sampai kelantan? Satu lagi strategi diorang ialah dengan bagi 1set percuma bagi agen yang dapat 12 orang pelanggan. Maka berlumba-lumba lah budak-budak sekolah aku cari agen.

Disebabkan hampir semua budak kelas aku ada namecard, maka aku terpaksa la menempah satu set. hehe. Mula-mula aku nak buat yang ada design DragonBall. Tapi dah ramai sangat yang pilih design tu. Rasa tak eksklusif la pulak kalau pakai design sama ni. Lalu aku memilih design BSB sebab masa tu aku baru start layan lagu orang putih, dan BSB memang menjadi boyband feveret aku pada masa tu.huhu.

Tapi yang kelakrnya namecard ni cuma ditukar sesama sendiri je dalam kelas. Haha. Tengah aku kemas kotak lama aku semalam aku jumpa koleksi kad yang aku kumpul dulu. Memang aku tersenyum sorang-sorang bila ingat balik zaman tu. Banyak sangat perkara unik zaman aku sekolah dulu. Bila aku tanya adik aku yang masih bersekolah, dia cuma jawab "tak pernah tengok pun, kat mana nak buat ni?". Adoi budak zaman sekarang cuma tau main FB, Twitter ngan blog je.

Sekarang aku dah ada Business card yang real, tapi kenangan name card zaman sekolah memang buat aku senyum lebar... :)

Ni aku punya...haha
ni design paling glemer...

~ masihkah kau ingat? ~

4 comments:

Cik Ila said...

Hahahahhaa..adoi..mengingatkan zaman dulu2 je awk ni..
Sy ada jugak dlu..tapi gmbr bunga2 punye...yg tak tahannye..sy tempah,sambil letak duit terus dalam sampul surat,malas nk buat money order tu (pdahal takot ayah marah buat benda merepek tu)..

Kata2 kat atas tu saya guna "Save the planet"...konon2nya nak jadi penyelamat bumi..ntah ape2..hahah

Azwan Aziz said...

@cik ila

save the planet? hehehe bagus betul kata2 awak tu...hee :)

faRHa@miSS Vio said...

waaaaaa ... hahaha.. gelak s0rg2 bile tgk ni ... skrg p0n ade lg simpan name card 2 .. byk k0t ...hehe ... rindu plak zman dulu2 ... sskrg org dh x gne nme card dh ... smua gne fb or tweet ...

Azwan Aziz said...

@farha

ade simpan lg eh? bgs2...hehe