Monday, October 24, 2011

Cerita Kedai Buku

Semalam aku pergi ke satu kedai buku ni (tak payah sebut la kedai mana,huhu) sebab nak cari satu novel. Biasala bila aku boring, memang aku akan ke kedai buku walaupun masa tu takde niat pun nak beli buku. Tapi semalam aku bukan nak beli novel untuk aku, tapi untuk seseorang sebab aku dah janji nak bagi present kat dia. Macam biasa aku masuk kedai buku dan terus ke bahagian novel-novel. Masa tu tak ramai sangat orang. Jadi aku rasa selesa sikit nak tengok-tengok novel. Biasanya pasti ade 2,3 orang budak pompuan kat bahagian tu. Lelaki? jangan harap nak ada.Yang lalu je ade kot. 

Selalunya budak-budak pompuan ni akan pandang aku semacam je kalau aku gi belek-belek novel. Cis ingat lelaki tak baca novel ke? Even penulis pun ramai yang lelaki tau. Tapi aku buat cool je. Nak buat macamana kan mentaliti orang Malaysia ni memang begini. Aku sebagai lelaki yang suka membaca ni terpaksa la menerima dengan hati yang terbuka.haha

Berbalik pada cerita aku tu semula, setelah puas belek-belek, tengok-tengok, pusing-pusing akhirnya aku jumpa novel yang dicari. Aku pun terus ambik novel tu ke kaunter bayaran. Sekali lagi benda yang sama berlaku. Kalau di kaunter dah tentu golongan awek-awek yang jadi cashier. Yang jantan-jantan dah tentu dok bahagian stor untuk kerja-kerja berat.huhu. Ada 2 orang awek yang jaga kaunter tu. Bila aku letak je novel tu atas kaunter, dorang dah senyum-senyum. Sekali lagi aku terpaksa buat cool. Takkan nak marah pulak. Manala tau dia senyum kat orang lain ataupun diorang senyum sebab nak mengorat aku? kehkehkeh


~ pelik sangat ke lelaki baca novel? ~

2 comments:

mEsoL said...

ya pelik, haha..

Azwan Aziz said...

Lu memang x support gua bro..haha